6 juni 2023

“Geschiedenis van inslagen op de maan is gecompliceerder dan gedacht”

maan 0204

Een Australische geoloog heeft bewijs gevonden voor een massale inslag op de maan, zo’n 4,2 miljard jaar geleden. Hiermee zet hij meteen de geschiedenis van de maan op z’n kop. Het is namelijk de gangbare gedachte dat vrijwel alle grote inslagen zo’n 3,9 miljard jaar geleden zijn gebeurd, en allemaal in een relatief kort tijdbestek (het late grote bombardement). Die gedachte lijkt nu niet helemaal te kloppen.

Het object dat de maan geraakt heeft is vermoedelijk tientallen kilometers groot geweest en heeft een krater van honderden kilometers achtergelaten. Deze krater is later vermoedelijk uitgewist door een golf van latere inslagen. Maar hoe weet de geoloog dan van die inslag? Hij heeft een analyse uitgevoerd op maanstenen die zijn meegenomen door Apollo-astronauten. E

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: