15 juli 2024

De Grote Beer zoals je ‘m nog nooit gezien hebt

Grote Beer (credit: Rogelio Bernal Andreo).


We kennen allemaal het sterrenbeeld De Grote Beer, alias het steelpannetje, alias Ursa Major, da’s z’n Latijnse naam. We kunnen ‘m het hele jaar door zien, want hij is zoals het met een mooi woord heet circumpolair. En omdat de twee rechtse sterren van de Grote Beer vijf maal verlengd bij de Poolster uitkomen wordt ’t sterrenbeeld het hele jaar door gebruikt als natuurlijk navigatiemiddel. Kortom, iedereen weet over welk sterrenbeeld we ’t hebben. Maar zoals Rogelio Bernal Andreo ‘m heeft vastgelegd wist je denk ik niet en daar moet snel verandering in komen. In de zomer van 2011 heeft deze astrofotograaf – er is een Wikipediapagina aan hem gewijd – namelijk vanuit Californië in 24 opnames de Grote Beer fotografisch vastgesteld en dat vervolgens gecombineerd in bovenstaande opname – dubbelklikken voor de geursamajoriseerde 7000 x 3074 pixels opname. Als je de grote versie hebt geopend gaat er werkelijk een wereld voor je open. Niet denken ‘nou ik zie alleen maar wat sterretjes’, want er is veel meer te zien, zoals in de linkerbovenhoek boven Ursa Maioris (Alkaid) het sterrenstelsel M101, met linksonder als vaag bolletje het spiraalstelsel NGC 5474:

M101 (credit: Rogelio Bernal Andreo).

Of rechtsonder van dezelfde ster een ander spiraalstelsel, M51 – feitelijk te vinden in het ernaast gelegen sterrenbeeld Jachthonden (Canis Venatici):

M51 in Jachthonden (credit: Rogelio Bernal Andreo)

M51 in Jachthonden (credit: Rogelio Bernal Andreo)

Nou vooruit, nog één juweeltje uitgelicht uit de foto: het spiraalstelsel M108 en de planetaire nevel M97, ook wel bekend als de Uilnevel – beiden te vinden vlakbij de ster Merak, helemaal rechts in ’t midden:

M108 en M97 (credit: Rogelio Bernal Andreo)

M108 en M97 (credit: Rogelio Bernal Andreo)

Prachtig, nietwaar? Andreo heeft meer adembenemende plaatjes gemaakt, zoals deze van de Orionnevel, in 2010 door Phil Plait geroemd als de astrofoto van het jaar. Bron: Bad Astronomy + Deepsky Colors.

Share

Comments

  1. lange wapper zegt

    Het verwondert mij niets te lezen over Mizar en Alcor …

Speak Your Mind

*