29 november 2023

Huh, is dat Orion?

Credit: Rogelio Andreo

Yep, dat is ‘m echt. Hiernaast op de foto zie je het sterrenbeeld Orion. Bijna onherkenbaar door die veelheid aan rood-, roestbruin- en blauwgekleurde nevels. Toch zie je in het midden de drie bekende  gordelsterren van Orion. Linksboven in oranje de befaamde ‘rode’ reus Betelgeuze, rechtsonder in blauw de ster Rigel. Die grote rode boog op de foto links is Barnards Loop, een nevelcomplex van 300 lichtjaren in doorsnede, welke vermoedelijk het gevolg is van een serie supernova-explosies. Rechts van Rigel zie je een langgerekte strook van blauw gas. Als je de gasnevel omgekeerd bekijkt en dan op z’n kop lijkt het net een paar heksen bij elkaar, die ik je wel eens eerder heb laten zien. Wat op de foto minder goed opvalt dan alle bovenstaande objecten is hetgeen meestal alle aandacht trekt in Orion: de Orionnevel (M42). Die zie je een stukje onder de Gordelsterren, de blauw- en roodgekleurde nevel. In de Orionnevel staan de Trapeziumsterren, die de gasnevel met hun sterke UV-straling tot lichten brengen. En oh ja, onder de linker-gordelster, da’s Alnitak, staat nog een rode gasnevel met een donker afstekende wolk ervoor. Da’s de beroemde Paardenkopnevel. Kortom, een schitterende foto, waar je uren naar kan kijken. Vooral in de grote resolutieversie kan je letterlijk verdwalen. Ik kwam de foto van Orion tegen in Phil Plaits (’the Bad Astronomer ‘) z’n Top-10 ehhrrr Top-14 van astronomische foto’s. Zie de bron voor die mooie lijst. En wie heeft die foto van Orion gemaakt? Da’s amateur-sterrenkundige Rogelio Andreo. Oeps, nooit van gehoord. Nou ja, doet er niet toe. Andreo nam eigenlijk 32 foto’s en die voegde hij samen tot het juweeltje hiernaast. Door gebruik te maken van filters kwamen vooral de gas- en stofwolken in Orion tot hun recht. Voor Phil Plait is dát DE nr. 1 astrofoto van het jaar 2010 en ik steun ‘m daarin. Bron: Bad Astronomy.

Share

Comments

  1. Grappig, het kost je met je eigen ogen de grootste moeite om Barnards Loop visueel te zien. Ik was vorig jaar op een erg donkere plek, en met heel veel moeite was een hint van de vorm te zien. En dat terwijl M42 op deze foto een van de vagere objecten lijkt! Dat is nu het grote verschil tussen visueel waarnemen en astrofotografie.

  2. Graham Bowes zegt

    Nice, one of my favourite constellations. Thanks for this ;–)

  3. Ralf Deuze zegt

    Te gekke foto. Orion is toch een van mijn favoriete "dingen" die je kan zien aan de hemel. Heb gelijk de grote versie gedownload en laten printen bij de Hema (50×75); ben benieuwd!

  4. Ja, zo'n uitvergroting zal best mooi staan aan de muur.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: