26 februari 2024

De Moeder van Bert & Ernie

donkerematerie

Ik kwam deze interessante grafiek tegen, waarin talloze intrigerende namen vermeld staan, zoals Bulbulon, Boehmot en Daemon – tikkeltje diabolisch zo te zien – en ‘de Moeder van Bert & Ernie’. Het ligt niet echt voor de hand als je dat zo ziet, maar het zijn allemaal deeltjes of signalen van deeltjes, die afgelopen tien jaar bij allerlei experimenten waargenomen zijn en die een vermeende oorsprong hebben in donkere materie.

Er is al een decennium een jacht gaande op de elementaire deeltjes, waaruit donkere materie zou bestaan, het mysterieuze goedje waaruit 26,8% van het heelal uit bestaat, de rest is gewone materie (4,9%) en donkere energie (68,3%). En heel af en toe leidt dat tot signalen van deeltjes, die mogelijk ontstaan zijn door het verval van een deeltje donkere materie, ergens in de krochten van de Melkweg. Op basis van de signalen kan men de massa van het oorspronkelijke deeltje, het vermeende donkere materiedeeltje, uitrekenen.

De natuurkundige die als Jester door ’t leven gaat en blogt op de R

Share

Comments

  1. Co van Driel zegt

    Huh ??? Leg dit nog een uit, ik snap er helemaal niets van. Wat hebben Bert en Ernie nou met de sterrenhemel te maken? Of zijn het sterren die Bert en Ernie en De moeder van Bert en Ernie heten?

Speak Your Mind

*