19 mei 2024

De afstand tussen de maan en de aarde

Regelmatig bekijk ik de maan, zoals jullie inmiddels weten. Hierbij vond ik een leuk filmpje over de afstand tussen de maan en de aarde. De aarde is een basketbal en de maan een tennisbal (How Far Away is the Moon?)

En…om Jan Brandt een beetje tegemoet te komen, kan ik vertellen dat mijn filmpjes geen AVI-filmpjes zijn. Ik rendeer ze meestal in WMV 6,7 Mbps HD 1080-25p Video. Het videobewerkingsprogramma waarmee ik werk heeft zoveel opties, dat ik ook eventueel op andere manieren een filmpje kan renderen. Zo heb ik laatst ontdekt dat ik via een omweg ook GIF-bestandjes kan maken, weer een ervaring.

Mijn telescoop is een Meade ETX105 Classic, met daarbij wat verschillende oculairs. Dat is niet vergelijkbaar met een Celestron Nexstar 8″ natuurlijk. Om zoveel mogelijk eruit te halen wat mogelijk is, ben ik steeds weer iets anders gaan uitproberen en gaandeweg weet je welke ‘lades’ je open moet trekken.

Wat mij in filmpjes van anderen regelmatig opvalt, is dat de opnames in spiegelbeeld staan. Deze opnames horen vervolgens nog horizontaal gespiegeld te worden. Nou schijn je iets te kunnen kopen voor op je telescoop om dat te corrigeren. ‘Flip Horizontal’ is het eerste wat ik doe, zodra ik ga bewerken. Daarna gaat het feest pas echt beginnen. Beginnend met wat simpele standaard opties (Sharpen, Brightness and Contrast…), ga ik verder met het perfect op smaak brengen van een heerlijk ‘soepje’. En…niet te vergeten een passend muziekje eronder en eventueel nog tekst.

Een ‘beest’ van een computer die zware programma’s aankan is erg handig en een stuk minder frustrerend. Mijn vorige pc was niet de minste, maar ik heb sinds enkele maanden toch een nieuwe gekocht. Vijf van de tien keer liep de hele boel tijdens het bewerken vast (zucht), gelukkig is dat nu niet meer.

Hieronder zie je een van mijn gemaakte filmpjes, het is een wat oudere (Supermoon 19-03-2011)

Share

Comments

 1. Monique, gefeliciteerd met je allereerste Astroblog! Mogen er nog vele volgen. 😀 Mooie opnames van de maan, knap werk hoor. Ik heb even – als je ’t niet erg vind – een ‘uitgelichte afbeelding’ bij de blog gemaakt (staat rechts in de editor), een afbeelding die als thumbnail op de voorpagina te zien is. Zonder die uitgelichte afbeelding ziet het er altijd wat kaal uit. 🙂

 2. Monique zegt

  Dank je Arie 😉 Alvast bedankt voor de tip (startersprobleempje)

 3. Olaf van Kooten zegt

  Leuk Monique, prachtige beelden, enneh….welkom bij de zeer exclusieve club van astroblogs-auteurs! 😀

 4. Enceladus zegt

  Gefeliciteerd Monique! 🙂
  Editing-systeem is best snel te doorgronden hè?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Monique zegt

   Dank je, Gert. Ja het viel reuze mee. Mijn stukje was gisteren om 18:30 af, maar ik had nog geen beschikking over de knop om te publiceren. Arie kwam daar vanmiddag achter en heeft dat in orde gemaakt.

 5. Jan Brandt zegt

  Hoi Monique….OK, hier komt “Captain Slow” dan ook eindelijk eens aangesjokt……Maarre, mijn waarde “Maan & Planeten-collega” van harte welkom bij dit ozo gezellige astroclubje!! Oh…..enne….zo’n 105 mm ETX’tje is een uitstekend “astro-speelgoedje”, hoor! Trouwens, Natuurlijk heb jij zoiets als Registax helemaal niet nodig want jij zit helemaal in “de mooie filmpjes-business” zoals ik in “de mooie plaatjes-business” zit. Trouwens, ECHT Leuk al die nieuwe manieren van het benaderen van het heelal……….eerst Daniela met haar Moonbounce-project en nu jij weer met die leuke Maanfilmpjes!!..Oh…..enne….de keuze van de achtergrondmuziek in de vorm van Within Temptation vind ik (longtime fan van) al helemaal GEWELDIG!!!!

  • Monique zegt

   Dat ben ik helemaal met jou eens. Al die verschillende manieren van het benaderen van het heelal is leuk voor de afwisseling.
   Het maken van GIF bestandjes heeft nu weer mijn aandacht. En….. het zijn bewegende plaatjes 😀
   Mijn Canon camera heeft naast automatisch, ook meerdere camerafuncties. Bij meerdere functies staat o.a continu opnamen maken van bewegende beelden. Dat laatste wil ik wel eens uitproberen. Wie weet is dat wel handig voor het maken van GIF bestanden. Is het niks, dan doe ik het wel weer op een andere manier 😉
   Een ‘GIF’ van Mars zou leuk zijn (ik zie het al helemaal voor me) Een paar dagen geleden heb ik van een afbeelding van de Melkweg iets geknutseld (ik word er helemaal duizelig van hahaha)

   http://i.imgur.com/a0NVvy1.gif

   Nu nog iets verzinnen om er een soort ‘3D’ effect in te krijgen ô_ô

   • Jôghûm zegt

    dan zou ik willen voorstellen om Yunu op te zoeken en ’n Gifje van ‘m te maken.
    moet kunnen toch met dat arsenaal aan optische en trucagemiddelen.

    • Yunu ❓

     • Jôghûm zegt

      ja dat dacht ik , Yunu
      die Chinese maanwandelaar,
      omdat ik er al zolang niets meer van hoor heb ik de naam wellicht verkeerd.
      het ding zou met beperkingen de maannacht ternauwernood hebben overleefd,
      sindsdien niets meer van vernomen.
      dus ik dacht aan Monique om ons aan een nieuwtje te helpen en anders dan toch op basis
      van archiefbeelden er een leuke animatie van te maken , een GIF-je dus.

     • Oh wacht, je bedoeld Yutu, de Chinese maanrover.

     • Jôghûm zegt

      ja klopt helemaal.

Speak Your Mind

*