25 mei 2024

Een nieuw kanaal ontdekt op Mars

Credit: NASA

Credit: NASA

Er is een fors nieuw kanaal ontdekt in Terra Sirenum op Mars. De afbeeldingen voor (links) en na (rechts) van de High Resolution Imaging Science Experiment (HiRISE) camera op NASA’s Mars Reconnaissance Orbiter tonen de formatie van een fors nieuw kanaal op een helling tussen 5 november 2010 en 25 mei 2013.

De locatie ligt aan de binnenkant van een krater op 37.45 graden zuiderbreedte, 222.95 graden oosterlengte, in de regio Terra Sirenum. Landvormen zoals geulen of ravijnen worden gewoonlijk gevonden in gematigde breedten op Mars, voornamelijk in de zuidelijke hooglanden. De veranderingen zijn zichtbaar door het vergelijken van de 2010 en 2013 waarnemingen, waarbij je een aftakking naar beneden ziet stromen uit een oudere route en deze een afzetting van een nieuw kanaal vormt. Hoewel je deze waarnemingen niet kunt wijten aan een seizoensgebeurtenis, laten afbeeldingen vastgesteld door HiRISE vaker beelden zien, waarbij dit soort gebeurtenissen in de winter voorkomen (waar vloeibaar water onwaarschijnlijk is). Ondanks de gelijkenis met water gevormde ravijnen op aarde, kan kooldioxide een belangrijke rol spelen in de vorming van vele Mars geulen.

https://www.youtube.com/watch?v=Tm3Nzw9yu8k

NASA/JPL-Caltech/Univ. of Arizona

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Zeer interessant!
  Hoe moet ik me de werking van kooldioxide voorstellen?
  In welke vorm kan dat zulke geulen (kanalen zijn volgens mij per definitie kunstmatig) veroorzaken?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Monique zegt

  Ja, kanalen worden gegraven hè? De NASA heeft vast een andere woorddefinitie 😀
  Feit is dat er duidelijk verschil is tussen 2010 en 2013. Zouden ze dan alvast begonnen zijn met terravorming op Mars? (gekheid) De werking van kooldioxide…dat vroeg ik mij ook af want er groeien geen plantjes met sterke wortels op Mars :-S

  • Enceladus zegt

   Het verschil is frapant! Enige idee hoe breed zo’n geul nou is? Waar zitten we naar te kijken? Naar iets dat een paar meter breed is, of moet ik toch wel denken aan de proporties van een rivier hier op Aarde?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Monique zegt

    Ik denk het laatste Gert. Quote:’ While the Mars gully looks a lot like river channels here on Earth, it likely was not carved out by flowing water, NASA officials said’.
    http://www.foxnews.com/science/2014/03/21/nasa-discovers-new-gully-on-mars-photo/

    • Enceladus zegt

     Imposant! Moet je je voorstellen wat een geweldige beelden het zou opleveren als een rover zo’n kooldioxide rivier zou filmen! Het zou een fantastische opsteker zijn voor de NASA. Snappen die lui dat daar nou niet?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Monique zegt

      Er zijn plannen om een nieuw rovertje naar Mars te sturen in 2020
      Quote:’ WASHINGTON — Building on the success of Curiosity’s Red Planet landing, NASA has announced plans for a robust multi-year Mars program, including a new robotic science rover set to launch in 2020. This announcement affirms the agency’s commitment to a bold exploration program that meets our nation’s scientific and human exploration objectives’.
      http://www.nasa.gov/home/hqnews/2012/dec/HQ_12-420_Mars_2020.html

     • Enceladus zegt

      Als ze dat rovertje niet naar zo’n kooldioxide-riviertje sturen wil ik mijn geld terug! 😉

      groet,
      Gert (Enceladus)

 3. Monique zegt

  Hahaha 😀 Gert, dit is ook wel het bekijken waard. Ik blijf het knap werk vinden.
  https://www.youtube.com/watch?v=CpS919WF–8&feature=youtube_gdata#t=6m47s

 4. Om de een of andere reden missen ze telkens de actie. Foto voor…foto na….maar wat gebeurde er tussen de twee opnamen? Onze robots worden voor de gek gehouden door Mars :-). Ok, een Marswervelwindje was “in actie” gevangen.

  • Enceladus zegt

   Tenzij ze een geostationaire satelliet precies boven die plek zouden hangen, is het gewoon niet mogelijk om één bepaalde plek op Mars 24 uur en 39 minuten per etmaal in de gaten te houden.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Dat klopt wel natuurlijk.
    Biologen gebruiken camera’s in de rimboe, die ze aan een boom knopen. Pas op het moment dat de camera beweging detecteert begint het met opname. Op Mars zijn plaatsen zat waar ze geologische activiteit vermoeden. Als ze een rover kunnen bouwen en naar Mars kunnen sturen, is er dan niet zoiets te verzinnen? De camera’s van biologen werken waarschijnlijk op infrarood. Voor mars zullen ze dan een andere methode van motion detection moeten verzinnen. Of misschien iets van gevoelige seismografen die bij oceaan- vulkaan- aardbeving onderzoek gebruikt worden? het zou ook iets kunnen vertellen over de samenstelling van het binnenste van de planeet.

    • Enceladus zegt

     Eerlijk gezegd denk ik dat rovers binnen tien jaar vreselijk ouderwets zijn. De techniek ontwikkelt zich razend snel. Het lijkt mij dat het mogelijk moet zijn om een drone te ontwikkelen die overdag rond vliegt en tegen het einde van de middag landt. Dan kun je overdag een groot terrein bekijken en plaatsen selecteren die je op de grond nader wilt bekijken.

     Ik begrijp best dat het voor NASA verleidelijk is om op basis van de nu beproefde techniek een volgende rover te ontwikkelen, maar dat is m.i. niet echt een vooruitgang. Behalve als je zware apparatuur aan boord zou hebben, die niet in een drone past, zie ik geen toekomst meer voor rover-verkenners. Het verkennen kun je beter overlaten aan drones, lijkt mij.

     groet,
     Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*