23 juli 2024

Enceladus heeft een oceaan (update: nu met video)

Credit: NASA

Tja, als je nickname Enceladus is, dan ben je het aan je stand verplicht om dit nieuws wereldkundig te maken: NASA heeft bewijs gevonden voor een oceaan onder het ijs op de Saturnus-maan Enceladus.Casini heeft samen met het Deep Space Network bewijs gevonden voor het bestaan van deze oceaan. Daarmee zijn er nu naast onze eigen planeet twee andere hemellichamen in ons zonnestelsel bekend waar oceanen voorkomen. Sterker nog: de oceanen op (of eigenlijk ‘in’) Europa en Enceladus zijn niet de uitzonderingen, maar dat zijn de oceanen op Aarde. Die zijn immers als enige in ons zonnestelsel vanuit de ruimte zichtbaar. Afhankelijk van wat er in de toekomst bij exoplaneten zal worden aangetroffen lijken oceanen die schuil gaan onder een dikke ijslaag voorlopig de norm. Nieuwe data van metingen aan de interne structuur van Enceladus zijn consistent met het vermoeden dat wetenschappers al sinds 2005 hadden. Zwaartekrachtmetingen, zoals die morgen gepubliceerd worden in Science lijken dit vermoeden te bevestigen. De metingen wijzen in de richting van een 10 kilometer diepe oceaan die verscholen gaat onder een ijskap van 30 tot 40 kilometer diep. Mocht NASA (of een andere organisatie) ooit een lander sturen die deze oceaan wil gaan onderzoeken, dan zal er een manier moeten worden gevonden om eerst door zo’n extreem dikke ijslaag heen te komen. De kans dat het ooit tot zo’n missie komt is zeker niet denkbeeldig, want als er elders in het zonnestelsel leven voorkomt, dan zou dat heel goed in deze oceaan of in de oceaan op Europa kunnen zijn.

Share

Comments

  1. Ja, dit nieuws moest wel van jou komen, Enceladus. 🙂 Straks lees ik het verder, nu eerst even kijken naar de lancering van Sentinel-1A, live op de Astroblogs: http://www.astroblogs.nl/2014/04/03/sentinel-1a-staat-klaar-voor-de-lancering-vanavond-23-02-uur/

Speak Your Mind

*