3 maart 2024

Uniek NASA onderzoek naar de effecten van langdurige ruimtemissies op het menselijk lichaam

De eeneiige astronauten tweeling Scott en Mark Kelly nemen deel aan een uniek NASA onderzoek dat kijkt naar de effecten van langdurige ruimte missies op het menselijk lichaam. Scott gaat een jaar lang aan boord van de ISS (International Space Station) werken met de Russische Kosmonaut Mikhail Kornienko. Mark blijft thuis in Arizona bij zijn vrouw op de bank. Het doel is om inzicht te krijgen wat de effecten zouden zijn bij een missie naar Mars.

Vooraf, tijdens en na de missie worden op hetzelfde tijdstip bloed, speeksel, cellen van het wangslijmvlies en ontlastingsmonsters van beide broers genomen voor vergelijk. Ook psychologische en fysieke prestatie testen zullen worden uitgevoerd. In maart 2015 gaat de missie plaatsvinden.

Bron, Nasa /TodayNews

Share

Comments

 1. Avatar foto Enceladus zegt

  Goed bedacht, dit onderzoek. Het lijkt me eerlijk gezegd het zwaarste voor Mark, omdat hij weet dat zijn broer interessant werk mag doen in het ISS en hij verplicht thuis moet zitten.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Avatar foto Monique zegt

   Zou je denken? Volgens mij is Mark dan wél gezonder als dat jaar erop zit. Zo fris is het niet om met je lichaam een jaar in de ruimte te zweven. Wat ik mij afvraag is of Mark gewoon voedsel mag eten of een jaar lang astronautenvoedsel moet slurpen, zoals zijn broer Scott 😀

   • Avatar foto Enceladus zegt

    Ja, maar ik bedoel niet zo zeer de lichamelijke gevolgen (want daarvan merk je naar ik aanneem niet direct iets, maar pas als je ouder wordt), maar meer de psychische.

    Wat betreft dat voedsel: ik neem aan dat hij niet gezellig mag mee-eten met zijn vrouw en dat hij inderdaad exact hetzelfde astronautenvoedsel te verstouwen krijgt.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 2. Avatar foto Monique zegt

  Ooooh, bedoel je dat hij een beetje jaloers op zijn ruimtebroer zou moeten zijn dan? Nou, daar geloof ik helemaal niks van. Het is een eeneiige tweeling en wie weet is een jaar lang zonder je broer dan wel een eenzaam gevoel.

Speak Your Mind

*