24 juli 2024

Eindelijk na 2 jaar geduld…Mars rendez-vous (update)

Credit: NASA

Zet de telescoop maar klaar. Planeet Mars staat als een vrij heldere rode ‘ster’ aan de zuidelijke hemel steeds feller naar ons te fonkelen (met het blote oog te zien). De Mars oppositie vindt ongeveer elke 26 maanden plaats, waarbij Mars en de zon in tegengestelde richting ten opzichte van de Aarde staan. Op 8 april stond Mars in oppositie, recht tegenover de zon. Op 14 april zal Mars het dichtst bij de aarde komen gedurende de komende 2 jaar, waarbij Mars slechts op 92 miljoen kilometer afstand staat. Gisteren toch maar een gokje gewaagd om Mars met mijn bescheiden telescoop te ‘vangen’. Van de 6 opnames waren er 3 redelijk naar mijn zin. Ik ben er tot 04:00 uur mee aan de slag geweest en is het beste van Mars wat ik tot nu toe heb. Ik ga de komende nachten nog meer opnames proberen te maken en de updates zal ik dan eventueel in dit blog erbij plaatsen.


Share

Comments

 1. Hoi Monique, heb je die beelden van de video wel eens gestackt? Ik ben zelf niet thuis in die techniek, maar ik weet dat je met het stacken van de vele frames van de video de beste beelden eruit kunt pikken, zodat er mooie foto’s van te maken zijn.

  • Monique zegt

   Daar hou ik niet niet zo van. Mooie video’s of plaatjes hebben de ESA of de NASA wel 😉 Ik weet dat deze beelden niet super zijn maar voor mij zijn ze veel waard. Mijn dag kan niet meer stuk. Ik zit hier met een vette glimlach én hoofdpijn nog na te genieten 😀

   • Monique, ik doe alleen maar de suggestie hoor, meer niet. Ik kijk graag naar je video’s en vind het razend knap hoe je met die muziek erbij kunt maken, geen kritiek hoor. 🙂 Ik hoop wel voor je dat het weer buiten opknapt, want de laatste uren is het hier boven Dordrecht een tikkeltje dichtgetrokken. 🙁

    • Monique zegt

     Lieve Arie, dat weet ik wel. Ik had het totaal niet als kritiek opgevat hoor O_O, kom ik dan zo knorrig over?(paracetamolletje begint al te werken)
     Nou, in ieder geval ben ik blij met je compliment 😀 Misschien had ik niet meteen met ‘Daar hou ik niet zo van’ moeten reageren (hihi) maar met b.v :’ Ik heb daar wel eens aan gedacht, maar geef toch de voorkeur aan het minder perfecte plaatje’ Ja…dat klinkt al een stuk beter. Weer wat geleerd 😉

     • Hihihi, is goed hoor. Jij doet met video en foto’s al veel meer dan ik, ik schiet af en toe eens uit de losse pols een plaatje en dat is het dan, jij maakt er complete films van. En die video’s van bijvoorbeeld Mars geven wel aan hoe je zoiets door de camera ervaart en hoe de trillingen in de atmosfeer het filmen bemoeilijken, zo is de realiteit van ingezoomd filmen. 🙂

 2. Jurgen Kobierczynski zegt

  Ik heb ook een filmpje van Mars gemaakt:
  https://www.youtube.com/watch?v=y0MQ6Mcs0A4
  hier is de met Registax bewerkte foto:
  https://www.flickr.com/photos/jurgenk2/13670298545
  En allemaal met EOSmovierec opgenomen op een 200mm Newton + Hyperion 5mm oculair

  Ik heb nu echter sinds ik mijn laptop opnieuw de Windows 7 geïnstalleerd heb 2 problemen:
  -de Artemis capture van Atik, of beter de Windows 7 geeft geen auditieve melding meer als de usb connectie met mijn camera wegvalt zodat ik constant moet opletten dat er frames binnenkomen, vroeger hoorde ik dit nog.
  -de EOSmovierec kan maar een minuut tegen 20 frames per seconde opnemen, waarna de frame rate drastisch naar beneden gaat. Iemand een idee hoe dit komt?

  Registax, zeker doen…

 3. Monique zegt

  Hoi Jurgen. Je filmpje is erg mooi gelukt (eerste link) Ja met de Registax bewerking is het alsof iemand met slechte ogen zijn sterke bril heeft opgezet 🙂
  Ik heb Windows 8 erop, maar dat is idd knap vervelend voor je zeg.
  Die frame rate zou wel eens met je videokaart te maken kunnen hebben.

 4. Monique zegt

  Jurgen, nog een vraagje over die tweede link. Heb je Mars met een overlay bewerkt? Er komt bij mij één vraag op n.l hoe het mogelijk is, om van een vage opname/registratie een zeer gedetailleerde afbeelding te krijgen ò_o
  Iets wat niet geregistreerd is…
  Ken je die video van dat fotomodel wat oorspronkelijk een pizza was?
  https://www.youtube.com/watch?v=Hnvoz91k8hc

  Ik heb (zucht) RegiStax 6 geïnstalleerd om een idee te krijgen en uitgeprobeerd 😉 (diepe zucht)

 5. Monique zegt

  Oh oké, die eerste link (film) vind ik mooi Jurgen. Dat gaat mij niet lukken met mijne ganse setup van ruim 11.7 kilogramskes 😀

Speak Your Mind

*