26 februari 2024

Zullen kwantum telescopen grote telescopen overbodig maken?

Zijn over een paar jaar grote telescopen zoals die van de Gran Telescopio Canarias op de Canarische Eilanden overbodig? Gran Telescopio Canarias at sunset. Credit: CC BY-SA Pachango.

Verspreid over de hele wereld staat een hele rij grote telescopen, zoals de Gran Telescopio Canarias (GTC) op de Canarische Eilanden en de Very Large Telescopes (VLT) in Chili en er komen nog grotere telescopen aan, zoals de Europese Extreme Large Telescope (ELT). Maar als het aan Aglaé Kellerer (Durham University) ligt zijn die grote telescopen in de toekomst helemaal niet meer nodig. Kleine kwantum telescopen zouden namelijk tot betere resultaten in staat zijn dan die joekels van telescopen. Dat telescopenbouwers steeds grotere telescopen bouwen heeft te maken met de resolutie: hoe groter de spiegel, des te groter de hoeveelheid ingevangen fotonen – de elementaire deeltjes waaruit licht bestaat, die zich als golven door de ruimte voortplanten. Alle telescopen hebben een zogenaamde diffractielimiet, de maximale resolutie als gevolg van diffractie. De limiet houdt verband met de onzekerheid van fotonen, zoals omschreven door de Onzekerheidsrelatie van Heisenberg: van het op een spiegel invallende foton weten we heel nauwkeurig de plaats óf de impuls, niet van beiden tegelijkertijd.Kellerer denkt nu de diffractielimiet te kunnen omzeilen door een kwantum telescoop te gebruiken. Daarbij zou van iedere invallende foton een kwantum ” non-demolition” meting moeten plaatsvinden, waarna het foton door de-excitatie van atomen in meerdere fotonen wordt gekloond. Klinkt ingewikkeld en het is ingewikkeld, simpelweg omdat het allemaal nog theorie is. In dit artikel beschrijft Kellerer haar kwantum telescoop. Nou nog eentje bouwen. Bron: Physics World.

Share

Comments

  1. rudiev zegt

    Ik heb te weinig kennis van telescopen om te zeggen welke telescopen welke voor- en nadelen hebben. Maar ik weet wel dat quantumtechnologie zeker gaat helpen om de telescopen te verbeteren. De belichtingstijds en resoluties zullen er zeker door verbeterd worden. Als je nu ziet hoeveel tijd aanbelichting sommige foto’s nodig hebben gehad vermoed ik dat deze mbv quantumtechnologie verkort gaat worden. Over een bepaalde tijd zal het wellicht net zo snel zijn als een normale foto nemen hier op aarde.. klik flits en klaar(zoiets dan 🙂 ). En dan nog in verschillende frequentiebanden ook, zichtbaar licht,(sub) infra-rood, x-ray..

Speak Your Mind

*