27 september 2023

Mars toch niet rijk geweest aan vloeibaar water?

Valles Mariners, de Valeien van Mariner – genoemd naar de ruimtesonde Mariner 9, die het systeem in 1971 ontdekt heeft. Credits; L.David

Volgens een recent onderzoek zijn veel canyons en stroomgeulen op Mars helemaal niet veroorzaakt door water, maar door een andere (veel minder levensvatbare) vloeistof: lava. Dat zou een klap betekenen voor de (vroegere) levensvatbaarheid van de Rode Planeet. Maar hoe komen die onderzoekers daar dan bij?

Wel, door te berekenen hoeveel water Mars bevat heeft, blijkt dat de twee grote geulencomplexen op Mars (Noctis Labyrinthus en Vallis Marineris) nooit allebei gevormd kunnen zijn door stromend water. Volgens de wetenschappers is “lava als enige krachtig genoeg om deze enorme canyons uit te kerven”.

Tijdens periodes van vulkanisme op de Rode Planeet worden overal holle lavabuizen gevormd, die vervolgens instorten en zo de canyons maken die wij zien. Als deze canyons werkelijk door water zijn gevormd, dan zou daar veel meer bewijs voor moeten zijn. Het lijkt erop dat Mars toch minder waterrijk is geweest dan gedacht. Maar goed, het laatste woord is hierover nog niet gezegd.

Bron: Journal of Volcanology and Geothermal Research

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: