23 april 2024

Reizen door ruimte en tijd of ruimtetijd?

Ons begrip van het universum is dat de manier waarop wij de ruimte en tijd waarnemen twee verschillende dingen zijn, wat eigenlijk fout is. Ze zijn niet verschillend: het universum is opgebouwd uit ‘ruimtetijd’, een enkel woord. Een jaar en een lichtjaar omschrijven verschillende dingen in ons dagelijks leven, maar vanuit een natuurkundig perspectief zijn de twee precies hetzelfde.

In ons dagelijks leven definiëren wij beweging als de afstand die is afgelegd over een bepaalde hoeveelheid tijd. Maar als afstanden en tijdsintervallen hetzelfde ding zijn (ruimtetijd), dan wordt dat in 1 keer zinloos. “Ik legde een meter af voor elke meter die ik heb afgelegd” is een absurde stelling.

De manier waarop het werkt is dat alles in het universum reist door ‘ruimtetijd’ met een snelheid dat we voor het gemak even ‘c’ noemen. Onthoud, beweging in ‘ruimtetijd’ is zinloos, dus het is logisch dat niks ‘sneller’ of ‘langzamer’ is dan iets anders door de ruimtetijd. Alles en iedereen reist een meter per meter.. dat is gewoon hoe het werkt.

Maar duidelijk is dat dingen wel verschillende snelheden lijken te hebben. De reden voor dat is dat tijd en ruimte loodrecht/orthogonaal zijn. Noord en oost zijn bijvoorbeeld orthogonaal: je kan zo ver in noordelijke richting reizen als je wilt, maar het heeft geen impact op waar je staat richting het oosten of westen.

Net zoals hoe je naar het noorden kan reizen zonder dat je naar het oosten reist, kan je ook door tijd reizen zonder dat het invloed heeft op waar je bent in ruimte. Omgedraaid, je kan reizen door ruimte zonder dat het invloed heeft op waar je bent in tijd. Jij zit (waarschijnlijk) nu in je stoel, wat betekent dat je momenteel helemaal niet door ruimte reist. Maar gezien je door ‘ruimtetijd’ met snelheid c (lichtsnelheid) dient te reizen , betekent dit dat al je beweging momenteel door tijd gaat.

Dit is trouwens waarom tijd uitzetting/vergroting gebeurt: iets dat relatief aan jou heel snel beweegt, beweegt door ruimte, maar gezien datgene alleen door ‘ruimtetijd’ kan reizen met een snelheid van c, betekent dit dat datgene langzamer beweegt door tijd – om te compenseren (vanuit jouw perspectief). Licht daarentegen reist helemaal niet door tijd. Reden hiervoor is complex, maar heeft ermee te maken dat licht geen massa heeft.

Iets dat niet beweegt en een massa heeft, kan energie bevatten: dat is wat E = mc² betekent. Licht heeft geen massa, maar het heeft wel energie. Als we de massa van lucht in E = mc² stoppen, krijg je 0. Dit is niet logisch omdat licht energie heeft. Daarom kan licht nooit stationair zijn. Licht kan nooit stationair zijn vanuit ieders perspectief. Gezien, zoals alles, het met c door ruimtetijd reist, dat betekent dat al het ‘ruimtetijd snelheid’ van licht dus door ruimte gaat, en niks ervan door tijd.

Dus licht reist met een snelheid van c. Je hoort vaak dat er gerefereerd wordt naar c als ‘de snelheid van licht in een vacuüm’. Maar eigenlijk is het de snelheid waar ALLES mee reist, en zodoende is dit de snelheid van het licht waarmee het door ruimte reist, omdat het geen massa heeft.

Space-Time And The Speed Of Light | Einstein’s Relativity

E = mc² | Einstein’s Relativity

Share

Comments

 1. Monique, interessante blog met net zo interessante video’s. Erg leerzaam!

  • Monique zegt

   Arie, dank je 😉 Ik heb dit gedaan omdat sommige blogs erg pittig zijn. Dat is niet erg, maar we willen het allemaal een beetje begrijpen 😀
   Ja die video’s zijn geweldig toch? Vooral die tweede, erg duidelijk.

  • Monique zegt

   Mmm, toch jammer dat al maanden niks van mijn blogs op Nujij.nl geplaatst wordt 😕
   (als enige)

   • Enceladus zegt

    Dat heeft waarschijnlijk iets met je instellingen te maken. Misschien handig als je er even een mailtje aan Arie aan waagt? Is vast heel simpel op te lossen.

    groet,
    Gert (Enceladus)

 2. oke mooi uitleg,

  dus als ik het goed begrijp heeft zwaartekracht wel invloed op energie van foton wat afbuigen van richting resulteert.

  als voorbeeld een kogel afschieten idee voor massa,

  Maar nu als energie wat afbuigt , m.a.w. stel, als zwaartekracht groot genoeg is, verdwijnt energie van o.a. fotonen daarin, en wat verder weg van dat grote zwaartekracht gaan fotonen er omheen vandaar dat lens effect, als tussen ons, waarnemer en ver verwijderd galaxy een Blackhole staat.

  zou vele verzameling van zwaartekrachten in de ruimte tussen ons en verste object dan hierdoor invloed hebben op de energie van fotonen waardoor en rood verschuiving optreed, steeds meer naar mate de afstand groter word?
  of maakt onze Melkweg lokaal deel uit samen met andere Galaxies van een mega zwaar systeem, waarvan dat mega zwaar systeem niet de enige is, maar er heel veel zijn, waardoor ver verwijderd objecten wat wij waarnemen zoveel al afgebogen is waardoor wij mogelijk in plaats van 1, meerdere zien, van dat ene, in verschillende zijaanzichten? en dat ook invloed heeft op roodverschuiving .

  Op de een of andere manier laat dit mij niet los, dat vele zwaartekrachten invloed heeft op rood verschuiving.

 3. Anomien zegt

  @edu
  Nee, zwaartekracht is een effect dat je krijgt door verbuiging ruimtetijd, nabij massa is ruimtetijd compacter. Er is er meer van op een kubieke centimeter, zeg maar. De foton verbuigt in feite niet en gaat ook niet trager. Het effect van zwaartekracht op objecten ontstaat doordat een object bij stilstand voor zichzelf al aan het versnellen is.

 4. Irene Hardenbol zegt

  Als je een artikel plaatst waarvan je graag wilt dat anderen het lezen én begrijpen én wellicht ook aannemen, is het misschien handig als je eerst correct Nederlands leert, zodat je tekst niet alleen boordevol schrijffouten staat, maar ook inhoudelijk zo goed als onbegrijpelijk wordt.

  • Irene, je hoeft natuurlijk niet alles meteen te begrijpen wat er staat. Het is een pittig onderwerp uit de rubriek: Explain like I’m five, bron Reddit. De filmpjes bij het artikel ondersteunen de ingewikkelde tekst.

   Boordevol schrijffouten?
   Oei, dan te bedenken dat dit artikel ook in het Astroblogs Magazine staat

   Misschien is dit een leuke site die inhoudelijk zeker de moeite waard is:
   http://www.spacescoop.org/nl/

Speak Your Mind

*