25 mei 2024

Ruimteveerpionier Henry Hartsfield overleden

Credit: NASA

De Amerikaanse astronaut Henry Hartsfield, een van de pioniers van de vluchten met spaceshuttles binnen de NASA, is vandaag (19 juli) op 80-jarige leeftijd overleden. Dat heeft de NASA, de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie, vandaag meegedeeld. Hartsfield was in 1985 commandant van de vlucht met het ruimteveer Challenger waarin de onlangs overleden Wubbo Ockels een van de bemanningsleden was.

Aanvankelijk zou Hartsfield meegaan met een van de missies naar de maan, maar daar kwam niets van terecht. Hoewel hij al bijna 50 was, werd hij in 1982 piloot van de vierde vlucht met het ruimteveer Columbia. Twee jaar later was hij, met vijf nieuwelingen aan boord, commandant van de eerste vlucht van de spaceshuttle Discovery.

Bij de vlucht die Hartsfield met onder anderen Ockels in 1985 maakte, was ook het Europese, maar vooral door Duitse ondernemingen gebouwde ruimtelaboratorium Spacelab aan boord. Hartsfield wilde niet in dezelfde kooi als Ockels slapen, waarop Ockels een speciale slaapzak liet maken waarin hij gerieflijker de ogen kon sluiten dan zijn gisteren gestorven commandant.

Bron: ANP

Share

Speak Your Mind

*