21 maart 2019

Nou is ‘t zeker: middelzware zwarte gaten bestaan echt

M82_X1

De heldere r

Reacties

 1. http://Hans%20Schreuder zegt

  Mooie metingen en een interessante conclusie. Helaas wordt In het oorspronkelijke artikel in Nature het woord “beat-frequenties” niet gebruikt. Het begrip “overtonen” ken ik niet in de muzieksfeer, wèl “boventonen”, maar ik snap niet hoe die te maken kunnen hebben met de meetresultaten.

  • http://Nico zegt

   Bij kristal oscillatoren is er een beperking in de maximaal op te wekken frequentie, om een hogere frequentie op te wekken slijpt men het kristal zodanig dat het ook oscilleert op boventonen van de grond frequentie ofwel 2e, 3e, 5e etc. harmonischen. De grondfrequentie van dit fenomeen hier is dus “1” met 2e en 3e harmonischen. Uiteraard moet blijken of de frequentieverhouding en fase constant is over langere tijd lijkt mij anders is die verhouding m.i. gewoon toeval.

 2. Inderdaad, in Nature wordt het anders genoemd, daar hebben ze het over “high-frequency quasi-periodic oscillations (100–450 hertz) in the X-ray emission that occur in a 3:2 frequency ratio”. Is dat in de muziekwereld niet een kwint omlaag?

 3. Mardi http://Mardi zegt

  Volgens mij wel.
  Maar ik zal “the first conversation” van “Close Enconters of the Thirt Kind” er nog even op na kijken 🙂
  http://youtu.be/AphKxQ2NsQo

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: