23 juni 2024

Hubble vindt begeleider van zeldzame type IIb supernova

Een impressie van het restant van SN1993J. Credits: NASA, ESA, G. Bacon (STScI)

In 1993 ging het sterrenstelsel Messier 81 een zeer zeldzame supernova “af”, van het type IIb. Deze supernovae kenmerken zich door het vrijwel ontbreken van waterstoflijnen. Astronomen vermoeden dat een begeleider het grootste deel van het waterstof van de ontploffende ster “gestolen” heeft. Deze zal dan een tijd blijven branden als een superhete heliumster, alvorens te ontploffen.

Nu zijn astronomen op zoek gegaan naar de begeleider van SN 1993J, die inmiddels een blauwe heliumverbrandende ster zou moeten zijn. Eerder heeft men al vastgesteld dat uit de richting van de supernova nog altijd veel UV-straling afkomstig is. Het was echter onmogelijk om de exacte locatie van de UV-emissie te bepalen, aangezien dat deel van de hemel nogal dichtbevolkt is.

Nu is dat dankzij de Hubble-ruimtetelescoop toch gelukt: de blauwe begeleider is gevonden. Dat betekent dat SN 1993J inderdaad het gevolg moet zijn geweest van massa-overdracht. Bedenk wel dat we hier met een soort Type II supernova van doen hebben: zelfs met massa-overdracht is het instorten van een ijzerkern de hoofdoorzaak van de stellaire explosie.

Bron: NASA

Share

Speak Your Mind

*