1 december 2023

Komende dagen kans op noorderlicht in Nederland [Update]

Credit: Rausschenberger/Pixabay.

De komende nachten is er een kleine kans dat in Nederland het poollicht of noorderlicht te zien is. Dat komt doordat er dinsdag en woensdag flinke zonnevlammen zijn uitgestoten door onze moederster. De heftigste zonnevlam was van de klasse X1,6. Als gevolg hiervan is een wolk elektrisch geladen deeltjes op weg richting de aarde, met een snelheid van zo’n 1300 km per seconde! Als deze deeltjes de dampkring binnendringen, ontstaat er poollicht. Hoe krachtiger de zonnevlam, hoe meer deeltjes, en hoe groter het gebied met noorderlicht op aarde.

De zonnevlam in kwestie: een X 1,6 op 10 september 2014. Credit: NASA/SDO

Mensen die het verschijnsel willen zien kunnen het beste een donkere plek opzoeken, ver weg van het kunstlicht van steden. Immers, hoe meer licht, hoe kleiner de kans om poollicht te zien. Wat dat aangaat kan de maan nog roet in het eten gooien. De maan is net vol geweest en geeft dus behoorlijk wat licht!Bewolking zal alvast geen spelbreker zijn. Weerbureau weeronline.nl verwacht komende nachten louter heldere nachten, hoewel een beetje mist zou kunnen ontstaan. Ook verwacht spaceweatherlive.com voor morgenavond een zware geomagnetische storm. Het gespecialiseerde onderzoekscentrum SIDC in België verwacht een “grote tot zware” geomagnetische storm. Het situeert de aankomst van de zonnevlam tegen 23:00 Nederlandse tijd. De verwachting voor je precieze locatie kun je hier vinden.

aurora prediction

Bronnen: ANP, Belga, SpaceWeatherLive, SIDC.

[Update] Hieronder een video van de X1.6 klasse zonnevlam, die vanuit zonnevlek AR2158 werd uitgespuugd. Hé da’s waar ook, dat is één van de twee zonnevlekken die ik afgelopen zondag met een mobiele telefoon heb gefotografeerd. 😀

Share

Comments

 1. Kan je eventueel in je artikel de link naar onze ‘weer op uw locatie’ meegeven? Zo kunnen alle bezoekers de weersverwachting voor hun plaats opvragen (per uur, per dag en dat in grafiek). Test het gerust eens 😉 http://www.noodweer.be/het-weer-op-uw-locatie/

 2. Het was zojuist ook in het Acht uur Journaal, bij het weerbericht. Hopen dat het echt te zien zal zijn.

 3. Super Olaf, ik stuur dan nog eens een mailtje naar astroblogs in verband met wisselwerking tussen onze Belgische website en Astroblogs 🙂

 4. En? Heeft afgelopen nacht iemand gekeken?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik heb gisteravond wel even snel gekeken of ik iets zag, maar ik zag geen noorderlicht. Dit weekend zit ik in Kent in Engeland, kijken of daar noorderlicht te zien zal zijn.

  • Ja….ik ben afgelopen nacht “op pad geweest” om mijn nieuwste zelfbouw-project uit te proberen….enne..helaas pindakaas..niets gezien. Maarre…het moet gezegd dat de bijna volle maan, met alle respect voor La bella Luna, wel heel erg hinderlijk vol was!! Oh….enne…de nieuwbakken optische schone heeft haar “first light” met vlag en wimpel doorstaan….oh joepie!!!

 5. Nou, hier in NL is het gezien hoor!
  Zie: http://nos.nl/artikel/697690-poollicht-in-nederland-te-zien.html

  groeten,
  Gert (Enceladus)

 6. Kan je die poollicht overal zien in Nederland of alleen het noorden van het land?

  • Over het algemeen geldt hoe noordelijker hoe meer kans om het te zien. Eigenlijk is het hoe dichter bij de geomagnetische polen hoe meer kans om het te zien, ik noem geomagnetische polen omdat deze niet meer precies op de geografische polen liggen en het aardmagnetische veld de geladen deeltjes altijd richting de magnetische polen probeert te leiden waar ze in de atmosfeer in aanrakingen komen met andere moleculen op verschillende hoogtes waardoor de verschillende kleuren kunnen onstaan.

   http://www.northernlightscentre.ca/northernlights.html

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: