15 november 2018

Komende dagen kans op noorderlicht in Nederland [Update]

poollicht in nederland

De komende nachten is er een kleine kans dat in Nederland het poollicht of noorderlicht te zien is. Dat komt doordat er dinsdag en woensdag flinke zonnevlammen zijn uitgestoten door onze moederster. De heftigste zonnevlam was van de klasse X1,6.

Reacties

 1. Kan je eventueel in je artikel de link naar onze ‘weer op uw locatie’ meegeven? Zo kunnen alle bezoekers de weersverwachting voor hun plaats opvragen (per uur, per dag en dat in grafiek). Test het gerust eens 😉 http://www.noodweer.be/het-weer-op-uw-locatie/

 2. Het was zojuist ook in het Acht uur Journaal, bij het weerbericht. Hopen dat het echt te zien zal zijn.

 3. Super Olaf, ik stuur dan nog eens een mailtje naar astroblogs in verband met wisselwerking tussen onze Belgische website en Astroblogs 🙂

 4. Enceladus Enceladus zegt:

  En? Heeft afgelopen nacht iemand gekeken?

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Ik heb gisteravond wel even snel gekeken of ik iets zag, maar ik zag geen noorderlicht. Dit weekend zit ik in Kent in Engeland, kijken of daar noorderlicht te zien zal zijn.

  • Ja….ik ben afgelopen nacht “op pad geweest” om mijn nieuwste zelfbouw-project uit te proberen….enne..helaas pindakaas..niets gezien. Maarre…het moet gezegd dat de bijna volle maan, met alle respect voor La bella Luna, wel heel erg hinderlijk vol was!! Oh….enne…de nieuwbakken optische schone heeft haar “first light” met vlag en wimpel doorstaan….oh joepie!!!

 5. Enceladus Enceladus zegt:

  Nou, hier in NL is het gezien hoor!
  Zie: http://nos.nl/artikel/697690-poollicht-in-nederland-te-zien.html

  groeten,
  Gert (Enceladus)

 6. Sherlinda zegt:

  Kan je die poollicht overal zien in Nederland of alleen het noorden van het land?

  • Over het algemeen geldt hoe noordelijker hoe meer kans om het te zien. Eigenlijk is het hoe dichter bij de geomagnetische polen hoe meer kans om het te zien, ik noem geomagnetische polen omdat deze niet meer precies op de geografische polen liggen en het aardmagnetische veld de geladen deeltjes altijd richting de magnetische polen probeert te leiden waar ze in de atmosfeer in aanrakingen komen met andere moleculen op verschillende hoogtes waardoor de verschillende kleuren kunnen onstaan.

   http://www.northernlightscentre.ca/northernlights.html

Laat wat van je horen

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.