14 december 2019

Mensen wees gerust, zwarte gaten bestaan gewoon

zwartgat

Gisteren werden we opgeschrikt met het nieuws dat de wiskundige natuurkundige Laura Mersini-Houghton berekeningen heeft gemaakt, waaruit zou blijken dat zwarte gaten onmogelijk kunnen

Comments

 1. Ik ben mijn sleutelbos geregeld kwijt, dus ik heb geen moment getwijfeld aan het bestaan van zwarte gaten. 😉

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Dit nieuws noopt mij, om een correctie aan te brengen in mijn reactie op de blog van gisteren
  dat wiskundigen liever hebben dat natuurkundigen hun jatten branden.
  Er is dus eigenlijk maar één conclusie mogelijk,
  Laura Mersini-Houghton schijnt enorm haar jatten gebrand te hebben 🙂

 3. “Nou mensen, weest gerust, zwarte gaten bestaan wel degelijk. Niet alleen omdat ze talloze malen al waargenomen zijn”

  Zwarte gaten zijn nog nooit waargenomen.

  Op dit moment is het als volgt:
  “kunnen sterrenkundigen met zekerheid zeggen dat zich daar een massa moet ophouden”

  oftewel

  “ik hoor een koekoek in de klok, dus moet er zich een vogel in ophouden”

 4. Wil, op grond van de beweging van sterren die om Sgr A* draaien heeft men kunnen vaststellen dat de massa van dit object ruim 4,1 miljoen zonsmassa is. De straal van dat object is hooguit 17 lichturen, want anders zou de ster SO-16 met Sgr A* moeten botsen en dat is niet waargenomen. Kortom, er zit voor 4,1 miljoen zonsmassa aan massa in een zeer klein gebied, dat iets groter is dan ons zonnestelsel. Mocht dat iets anders zijn dan een zwart gat, bijvoorbeeld een cluster neutronensterren, een cluster gewone sterren, een zware gasmassa, dan zou dat allang te zien moeten zijn. We zien daar echter niets, dus kan het niet anders zijn dan dat zich daar een zwart gat bevindt.

  • de neuzelt ook maar wat mee zegt

   als ik het goed begrijp wordt er op de sgr-a omringende sterren met hun gevolg een kracht van 4,1 miljoen zonsmassa’s uitgeoefend.
   maar wil dat ook absoluut zeggen dat die kracht wordt uitgeoefend door een aldaar aanwezige massa.
   ik moet namelijk opeens denken aan een verschoppeling die een lege vortex ter sprake bracht.

 5. Beste ‘de neuzelt ook maar wat mee’, leuke naam heb je trouwens, kijk op deze site: http://en.wikipedia.org/wiki/Sagittarius_A*#Central_black_hole Let vooral op die afbeelding daar rechts, waar je de sterren ziet waarmee de massa van Sgr A* is bepaald. In het geval van SO-02 is een volledige omloop om Sgr A* gevolgd, bij de anderen is een deel van hun baan eromheen gevolgd. Ja, de baan van deze sterren is asoluut het gevolg van de massa die zich in het midden bevindt, niet van iets wat zich elders bevindt, anders zouden de banen heel anders zijn. Ik heb geen flauw idee wat je bedoelt met ‘een verschoppeling die een lege vortex ter sprake bracht’.

 6. de neuzelt ook maar wat mee zegt

  bedankt voor de link Ewald.

  zal het nog een paar keer moeten doornemen voordat het afdoende indringt.
  op een klein aantal door henzelf benoemde zwarte vraagtekengaatjes na doet de tekst heel consistent aan..

  in de laatste alinea wordt nog even gewag gemaakt van die gaswolk die mogelijk zou worden opgeslokt door SGR-A*, het is akelig stil geworden rond dat gefenomeniseerde eetfestijn.

 7. Hier het laatste nieuws over die gaswolk, G2 genaamd: https://www.astroblogs.nl/2014/05/04/gaswolk-g2-nabij-melkwegcentrum-houdt-stand/ Nou ja laatste nieuws, is ook weer enkele maanden oud.

  • de neuzelt ook maar wat mee zegt

   hallo Ewald ik zal mijn commentaartje even op de juiste plek zetten, ‘t stond eerst onder jouw link
   ——————————————————————————————————————————–
   de+neuzelt+ook+maar+wat+mee zegt:

   26 september 2014 op 12:53

   ja Ewald dat “nieuwtje” bedoelde ik.
   en ? zit er nu wel of geen ster in die wolk.
   we zijn al bijna weer een half jaar verder.
   gelet op het aantal kosmologische herroepingen en//of vondsten van alleen al het laatste kwartaal zou je verwachten dat een happening met deze impact meer aandacht zou krijgen.

   Beantwoorden

 8. Ik heb grote moeite met zwarte gaten. Als ik alle info of wellicht non-info lees dan verdwijnt alle materie in een zwart gat. Dat gaat met zo’n geweld dat zelfs licht niet ontsnapt. Alleen je kunt niet tot het oneindige materie blijven verdichten en wat dan?

  • Joop, zwarte gaten zijn inderdaad heel lastig om een voorstelling van te maken. Zo’n singulariteit in het centrum ervan, waar de materie in een oneindige dichtheid opgepropt zou zitten, dat valt simpelweg buiten onze huidige kennis. Ik snap dus je moeite die je ermee hebt. Nee, je kunt inderdaad niet tot het oneindige blijven ‘verdichten’, leuke term die je hanteert. Theoretici zullen met een model moeten komen hoe het binnenste van zo’n zwart gat beschreven moet worden, een theory of everything (TOE). Die is er momenteel nog niet.

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: