6 december 2023

Rusland lanceert 852 ton zware draagraket

Credit: Russian Ministry of Defence

Vanaf de noordelijke Russische lanceerbasis Plessetsk heeft Rusland succesvol zijn nieuwe zware draagraket Angara-5A getest, zo luiden berichten van de Russische agentschappen. Maar het is nog onduidelijk of de meegevoerde nepsatelliet al dan niet de beoogde geostationaire baan heeft bereikt. De 852 ton wegende raket vertrok zoals gepland om 06.57 uur Belgische tijd.

Volgens het staatspersbureau Ria Novosti verliep de eerste fase van de lancering succesvol. De vijf RD-191 motoren van de eerste trap, draaiend op kerosine en vloeibare zuurstof, functioneerden zoals het hoorden. Een extra-trap, de baaninjector Breeze-M, maakte zich ook los om een dummy-satelliet in een geostationaire baan op 35.600 km hoogte af te zetten. Of dit gelukt is, is echter nog onduidelijk want gespecialiseerde websites hadden nog geen nieuws over de wat in het Franse jargon “satellisatie” heet. Het persbureau Interfax gewaagde tot nu toe enkel van het in een “voorlopige baan” geraken.Directeur-generaal Oleg Ostapenko van het Russische ruimtevaartbureau Roscosmos had in ieder geval al felicitaties veil voor allen die bij de lancering en de ontwikkeling van de nieuwe raket waren betrokken. Daarnaast is president Vladimir Poetin, die de start per videoconferentie had gevolgd, door minister van Defensie Sergej Sjojgoe, gezegd dat de lancering een “succes” is.

“Belangrijke gebeurtenis”
Waarop Poetin sprak van een “belangrijke gebeurtenis” voor de Russische ruimtevaartindustrie en voor Rusland in het algemeen, en eveneens alle betrokken dankte.De nieuwe draagraket, genoemd naar een rivier in Siberië, moet op termijn de zware maar op toxische brandstof draaiende en de laatste tijd meermaals falende Proton vervangen. Bouwer van beide raketten is het staatsbedrijf Kroenitsjev. Bovendien is het de bedoeling elders te lanceren dan de basis Bajkonoer, die Moskou van Kazachstan huurt. De Angara zal in meerdere versies beschikbaar zijn, naargelang het gewicht en aard van de mee te voeren satelliet(en). Poetin roemde daarbij dat de nieuwe raket hoogtechnologische militaire én civiele kunstmanen zal kunnen lanceren, en dat de Russische veiligheid een extra duw in de rug krijgt. Bron: Belga (Belgisch persbureau)

Share

Comments

 1. Hier (heel kort) wat beelden van de lancering van de Angara-A5.

 2. Enceladus zegt

  “De 852 ton wegende raket vertrok zoals gepland om 06.57 uur Belgische tijd.”

  Sinds wanneer plannen de Russen met Belgische tijd? 🙂

  groet,
  Gert (Enceladus)

 3. 852 zal wel 85,2 ton moeten zijn.
  De “jeugd van tegenwoordig heeft, dank zij hun zakcomputers, geen gevoel meer voor getallen
  maten en verhoudingen.
  Zo kun je een kind van groep 8 rustig vertellen dat de inhoud van een vrachtwagen 2000m3
  is, het zal niet met de wenkbrauwen fronsen.

 4. Nou…..de spaceshuttle heeft zomaar een startgewicht van 2 miljoen kilo, en landingsgewicht van ruim 100 duizend kilo. Als ik me niet vergis is het gewicht van de benodigde brandstof bij een lancering gemiddeld 15 x het gewicht van de shuttle zelf.

  Edit; http://en.wikipedia.org/wiki/Angara_%28rocket_family%29#Angara_A5

 5. Olaf van Kooten zegt

  Precies, het is raket + brandstof, en dan klopt 852 wel degelijk.

 6. Op Wikipedia kom ik een gewicht tegen van 773 ton voor de Angara A5, zonder lading. Hij kan 5,4 ton of 7,5 ton lading vervoeren, afhankelijk van de kracht van de bovenste trap. Dan komt er vervolgens ook nog een paar ton aan brandstof bij en dan kom je al snel op de waarde die Olaf opgeeft. Zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Angara_%28rocket_family%29#Angara_A5

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d