24 juli 2024

Worden pulsars in het Melkwegcentrum opgegeten door zwarte gaten van donkere materie?

pulsar

Het centrum van de Melkweg bevat, naast het supermassieve zwarte gat, een gigantisch aantal sterren, met een hogere dichtheid dan in de spiraalarmen. Zoals jullie wel weten, laten zware sterren aan het einde van hun leven vaak een superdicht en snel roterend restant achter: een neutronenster of pulsar. Het zou in de kern van ons sterrenstelsel dan ook moeten wemelen van de pulsars, maar…..die zijn er bijna niet! Waar zijn ze gebleven?

Het antwoord op dit mysterie zou donkere materie kunnen zijn, de mysterieuze substantie die als “lijm” fungeert voor het bijeen houden van sterrenstelsels en clusters van sterrenselsels. We kunnen donkere materie niet zien, maar we kunnen z’n zwaartekrachtinvloed wel degelijk waarnemen. Wat donkere materie nou precies is, tsja dat weet niemand. De kans is groot dat het is opgebouwd uit deeltjes, net zoals atomen e.d. zijn opgebouwd uit deeltjes.

Een voorbeeld van dit soort hypothetische deeltjes zijn zogenaamde zwak-interacterende massieve deeltjes (WIMP’s) die vermoedelijk in twee varianten moet voorkomen: positief geladen en negatief geladen. Een beetje zoals materie en antimaterie, met het verschil dat de lading van WIMP’s niet elektromagnetisch is, maar iets anders.

Als een donkere materiedeeltje een anti-donkere materiedeeltje tegenkomt, zullen ze elkaar annihileren. Als twee donkere materiedeeltjes van dezelfde soort elkaar tegenkomen, dan zullen ze aan elkaar gaan klitten! Vlak na de oerknal moeten beide soorten donkere materie in overvloed geproduceerd zijn, waarna ze elkaar zijn gaan annihileren, waarbij een beetje van

Share

Comments

 1. Is dit niet; een hele lange (en spannende…verkoopt beter) omweg naar een oplossing van een probleem wat waarschijnlijk niet eens bestaat?

  Pulsars zijn moeilijk te vinden. Dus wie zegt dat ze ontbreken in het centrum van de Melkweg?
  > link http://www.nasa.gov/mission_pages/GLAST/science/neutron_stars.html
  SNIP
  Astronomers have found less than 2,000 pulsars, yet there should be about a billion neutron stars in our Milky Way Galaxy. There are two reasons for this shortfall. One is age: most neutron stars are billions of years old, which means they have plenty of time to cool and spin down. Without much available energy to power emissions at various wavelengths, they have faded to near invisibility. But even many young pulsars are invisible to us with radio telescopes because of their narrow lighthouse beams
  /SNIP

  Pulsars zullen hoe dan ook niet het eeuwige leven hebben. Als object kunnen ze uiteraard blijven bestaan, maar de radio-emissie en het magnetisch veld kunnen niet het eeuwige leven hebben. Misschien vervallen ze tot iets inactiefs wat momenteel onmogelijk waar te nemen is.
  > http://www.cv.nrao.edu/course/astr534/Pulsars.html
  SNIP
  The Lives of Pulsars
  Pulsars are born in supernovae and appear in the upper left corner of the PP diagram. If B is conserved and they age as described above, they gradually move to the right and down, along lines of constant B and crossing lines of constant characteristic age. Pulsars with characteristic ages 105 yr are often found in or near recognizable supernova remnants. Older pulsars are not, either because their SNRs have faded to invisibility or because the supernova explosions expelled the pulsars with enough speed that they have since escaped from their parent SNRs. The bulk of the pulsar population is older than 105 yr but much younger than the Galaxy (1010 yr). The observed distribution of pulsars in the PP diagram indicates that something changes as pulsars age. One controversial possibility is that the magnetic fields of old pulsars must decay on time scales 107 yr, causing old pulsars to move almost straight down in the PP diagram until they fall below into the graveyard below the death line and cease radiating radio pulses.
  Link naar het PP-diagram waar het naar verwijst; http://www.cv.nrao.edu/course/astr534/images/PSRs_p-pdot.gif

  Dan, een pulsar kan natuurlijk net zo makkelijk gewone materie aantrekken en vervolgens over de massa-limiet raken om een zwart gat te worden. Waarom dan DM (en dan ook nog eens anti-DM aanhalen in het artikel).

  Publiceerdrang?

  I do not try to “shoot” the messenger….Olaf bedankt voor alle je goede leesvoer en posts

Speak Your Mind

*