26 september 2023

Over nieuwsbrieven en mobielvriendelijkheid

mobielvriendelijk

Even een berichtje over de Astroblogs zelf. Ten eerste dat we

Share

Comments

 1. Jan+(H) zegt

  Arie,
  Fijn dat je het euvel zo snel gevonden en opgelost hebt. Fijne vakantie met je gezin toegewenst.
  Jan.

 2. Avatar foto Olaf van Kooten zegt

  Fijne vakantie Arie! Waar gaat de reis heen?

 3. rudiev zegt

  Hoe is het eigenlijk verder verlopen met het spamprobleem van een tijdje terug?

  En verder natuurlijk een prettige vakantie, laat de laptop maar thuis hoor, dan heb je ook echt vakantie. 🙂

 4. Met de spam gaat het wel goed, die wordt aardig tegengehouden door het spamfilter. Af en toe duiken er weer problemen op, zoals nu met de nieuwsbrief-plugin. Ik snap denk ik wel wat het probleem ermee is, maar het voert wat te ver om dat hier uit te leggen. En de blanco pagina’s ervaar ik zelf af en toe, maar niet zo vaak. Ik denk nog steeds dat de server eens goed moet worden nagekeken, maar ik heb daar te weinig verstand van. Een poosje terug mailde ik lezer K.J. hierover, die er volgens mij verstand van heeft, maar op de een of andere manier heeft dat hem (of haar?) afgeschrikt, want sindsdien heb ik heg noch steg meer vernomen.
  Ja, laptop laat ik denk ik thuis, Ipad neem ik mee. 😀 Ik ben morgenochtend ook nog thuis, dus dan kan ik ook nog wel een blogje ophoesten. 😉

 5. rudiev zegt

  Want tijdje terug werd er spam verzonden uit naam van astroblogs.nl, toen hadden we dat SPF record aangepast. Is dat dan verder goed nu?
  Ja K.J. is er opeens niet meer.. misschien wel op vakantie ofsow. Die blanke pagina’s heb ik ook af en toe, misschien eens een keer heel je linux, apache, php, mysql, wordpress enzo updaten. Opzich wel belangrijk om het bij te houden, vooral ivm security.

  • Ja, dat SPF record werkt prima, ik ben nou echt de enige die mail van astroblogs.nl kan verzenden. Nadeel wel is dat het gelinkt is aan mijn IP adres hier thuis. Toen ik op Astrovacançe in Zuid-Frankrijk was enkele weken geleden wilde ik mijn mail ophalen, maar dat ging niet. WordPress update ik altijd, zodra er een nieuwe versie komt installeer ik ‘m direct, ook omdat het vaak samenvalt met veiligheidseisen. Die anderen doen ik eigenlijk nooit, daar zou ik mij meer in moeten verdiepen. De Astroblogs zit op een VPS, een virtual private server bij Hostnet. Ik heb daar dus feitelijk mijn eigen server, die draait onder CentOS 6.6, dat ik zelf kan bereiken via Plesk en SSH. De database kan ik weer bereiken en bewerken via PHPmyadmin.

   • rudiev zegt

    Dat je je mail niet op kon halen is dan een ander probleem, dat staat los van het SPF record. Geen idee zo waarom dat niet kon, dat moet eigenlijk geen problemen geven aan de hand van je lokatie, maar zonder info van hoe en wat is er weinig over te zeggen.
    CentOS 6.6 is nog ‘redelijke’ up-to-date, maar je heb inmiddels al versie 7. Het linux gedeelte kan je vaak via de command prompt updaten, zie https://www.centos.org/docs/5/html/yum/sn-updating-your-system.html of https://www.centos.org/docs/5/html/5.1/Deployment_Guide/s1-yum-useful-commands.html . Met een complete systeem update worden ook apache, php en mysql ge-update als ik het goed heb. Zoals altijd, zorg voor goede backups voordat je begint met updaten. 🙂

    • Soms krijg ik van Hostnet enkele commando’s door, die ik moet doorvoeren als er veiligheidsrisico’s zijn. Die moet ik dan via SSH doen. Bedankt voor je info, nuttig om eens te bekijken!

     • rudiev zegt

      Ik denk dat je dan commando’s krijg om bepaalde updates door te voeren. Wel goed dat ze dat doorgeven om de servers toch nog een beetje veilig te houden voor de mensen die er verder eigenlijk geen kennis van hebben. Je kan altijd even in een SSH shell met het commando ‘yum check-update’ kijken welke updates er zijn en dan kan je ook wel zien of er packages/updates voor apache, php en mysql tussen staan, volgens mij wel dan, dus dan worden die ook automatisch geupdate mocht je je systeem gaan updaten.

     • Net gedaan, kreeg een heel rijtje te zien. Worden die dan automatisch geupdate? Eh… misschien dat we dit anders beter via de mail kunnen doen, anders wordt het voor niet-technici enorm saai. 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: