1 oktober 2020

Terschellingse Boschplaat is eerste Dark Sky park van Nederland

Tijdopname van de Melkweg, gemaakt vanuit natuurgebied De Boschplaat op Oost-Terschelling. Beeld Staatsbosbeheer/Jan Karel Lameer.

De Boschplaat op Terschelling is door de ‘International Dark Sky Association’ uitgeroepen tot eerste Dark Sky park van Nederland. Het buurtschap ‘De Buren van Oosterend’ en Staatsbosbeheer hebben dit in het voorjaar van 2015 aangevraagd en het predicaat is nu toegekend. Dark Sky Parken zijn gebieden in de wereld waar de nachtelijke duisternis optimaal tot zijn recht komt. De Buren en Staatsbosbeheer wisten al langer dat de Boschplaat, al 45 jaar Europees natuurreservaat, absoluut donker is en nu is daar ook de internationale erkenning voor.Echt donkere nachten met een prachtige, door sterren en maan verlichte hemel. Of juist pikdonker bij nieuwe maan of een bewolkte hemel. Je kan het optimaal beleven op de Boschplaat. De initiatiefnemer van de aanvraag, recreatieondernemer Melis de Vries van Terschelling Recreatie, woont zelf in Oosterend, het dorp dat grenst aan de Boschplaat. “Ik ga regelmatig ‘s-avonds er op uit. Een wandeling of fietstocht met de hond, door de duinen en de polder. Iedere keer weer was en ben ik onder de indruk van de prachtige omgeving. Ik realiseer me dat vooral die nachtelijke duisternis te weinig door mensen wordt ervaren en gewaardeerd. Dat was voor mij de reden om me te verdiepen in de materie en partijen bijeen te roepen”.

Staatsbosbeheer, De Buren van Oosterend en De Vries zetten zich gezamenlijk in om de aanvraag gehonoreerd te krijgen. Het doel is om extra aandacht te krijgen voor het thema nachtelijke duisternis op Terschelling en op die manier het licht van de sterrenhemel te bewaren voor de toekomst.

Aangepast aan de nacht

Boswachter Remi Hougee: “Mensen staan er vaak niet bij stil, maar veel dieren zijn aangepast aan de nacht en er zelfs van afhankelijk. Wist je bijvoorbeeld dat een uil speciale veren heeft die geen geluid maken zodat de muizen hem niet horen aankomen? En dat vleermuizen door te veel kunstlicht minder of niet naar eten gaan zoeken? In Nederland hebben de nachtdieren het moeilijk, vanwege de hoge mate van lichtvervuiling. Lichtvervuiling vormt, net als lawaai en stank, een aanslag op het milieu. Dat een Dark Sky Park in Nederland is gerealiseerd is een unicum, juist vanwege de hoge mate van lichtvervuiling.”

En hoe zit het met het Lauwersmeer?
Het Nationaal Park Lauwersmeer wordt hopelijk volgend jaar het tweede Dark Sky Park van ons land. Vorige week is op het terrein van Staatsbosbeheer in Lauwersoog een lichtmeter geplaatst om te monitoren hoeveel sterren er te zien zijn. De komende maanden laten de betrokken overheden uitzoeken welke lichtbronnen er aangepakt kunnen worden, onder meer in Lauwersoog. Hierover zijn al gesprekken gevoerd met belangrijke partijen uit het gebied, zoals de recreatieparken, de haven, gemeenten en defensie. Dark Sky Park is een van de projecten van het Uitvoeringsprogramma Lauwersmeer 2014-2018, van de Stuurgroep Lauwersmeer, waarin de provincies Groningen en Fryslan en de gemeenten De Marne, Kollumerland en Dongeradeel samenwerken.

Lang leve de nacht
Nu het Dark Sky Park de Boschplaat een feit is, is het zaak dat het bijzondere karakter van de nachtelijke duisternis op Terschelling veelvuldig wordt uitgedragen. Niet alleen door de getrainde medewerkers en gidsen van Staatsbosbeheer, maar ook door recreatieondernemers en bijvoorbeeld het VVV. Er is een website http://darkskyterschelling.nl/boschplaat/ met alle actuele informatie. Bovendien zijn er plannen om een informatiepunt in te richten met informatie over het Dark Sky Park de Boschplaat. Bron: Staatsbosbeheer Terschelling.

Comments

 1. Lauwersmar heb ik zelf waargenomen en is een hele mooie locatie.
  Helaas wel steeds meer licht van waterdingen en vooral bij de recreatie schort het aan inzicht.
  En ze breiden uit.

 2. Martin Schoenmaker Martin Schoenmaker zegt

  Ik en mijn vrouw hadden het er juist over om ons 10-jarig huwelijk in 2016 maar eens op een waddeneiland te vieren. Mijn eerste reactie: “je vindt het niet erg als de telescoop dan mee gaat toch?’. Haar antwoord was slechts de vraag welk eiland we dan het beste konden kiezen. Ik denk dat de keus gemaakt is! 😉

 3. Robert zegt

  Goed om te weten 🙂

 4. Jan Brandt zegt

  Hmmm, misschien is dat wel een leuke nieuwe plek voor de “astrovacance” als Philipe in Zuid frankrijk er mee gaat stoppen…..enne….omdat Terschelling ten NOORDEN van Dordrecht ligt, is dat plekkie ook wellicht buiten mijn “beruchte Meteo-jinxed zone” gesitueerd (mijn recente La Palma akkefietje weet U nog??) en gaat het daar wellicht eindelijk eens goedkomen tussen moi en het fenomeen astrovakantie?!

Speak Your Mind

*

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: