15 september 2024

Rosetta maakt zich klaar voor het perihelium 13 augustus van komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko

Credit: ESA

De Europese sonde Rosetta maakt zich klaar voor het perihelium van 67P/Churyumov-Gerasimenko, de komeet waar ‘ie op 6 augustus 2014 na een reis van meer dan tien jaar arriveerde en daar in een baan omheen kwam. Komeet 67P, zoals we ‘m voor het gemak maar even noemen, is een periodieke komeet, die eens per 6,6 jaar één omloop om de zon maakt. Op 13 augustus a.s. maakt ‘ie zijn perihelium mee, dat is het punt in de baan dat het dichtst bij de zon is gelegen – ‘peri’ is het Griekse woord voor dichtbij en ‘helium’ voor zon. Op dat moment staat de komeet 186 miljoen km van de zon vandaan en dan is de uit stof en ijs bestaande komeet 67P het meest actief vanwege de opwarming door de zon. Toen Rosetta bij de komeet arriveerde bedroeg de afstand nog 540 miljoen km en was de activiteit erg laag, inmiddels is die flink toegenomen, zoals je aan onderstaande foto kunt zien.

Komeet 67P op 25 juni, gefotografeerd met de NavCam van Rosetta. Credit: ESA/Rosetta/NAVCAM – CC BY-SA IGO 3.0

Met een snelheid van 120.000 km per uur vliegt de komeet door de ruimte, gevolgd door Rosetta die ‘m met tal van instrumenten in de gaten houdt. Op de komeet zelf staat Philae, die daar op 12 november vorig jaar landde en die na een sluimerperiode van zeven maanden op 13 juni weer iets van zich liet horen. Sindsdien is de communicatie tussen Rosetta en Philae niet erg stabiel te noemen, maar uit de laatste video update van technisch projectmanager Koen Geurts blijkt dat ze een software-aanpassing naar Philae willen sturen, zodat ‘ie (hopelijk) beter kan communiceren met Rosetta en daarmee met de aarde.

Als dit lukt betekent het dat zowel Rosetta in z’n omloopbaan om komeet 67P als Philae óp de komeet waarnemingen tijdens het perihelium kunnen doen, een unieke prestatie. Kunnen we dat perihelium ook vanaf de aarde zien? Jazeker! De komeet staat dan in het sterrenbeeld Tweelingen en hij is dan ongeveer van magnitude +11. Je hebt dus wel een redelijk grote telescoop nodig om ‘m te kunnen zien – hier enkele zoekkaartjes en een lichtcurve. Bron: ESA.

Share

Comments

  1. Enceladus zegt

    Kruist deze komeet letterlijk de baan van Jupiter, of wordt hiermee alleen maar weergegeven hoe ver het aphelium ligt en draait de komeet zijn baantjes in een ander vlak? Niet echt heel erg ver, trouwens.

    groet,
    Gert (Enceladus)

  2. Komeet 67P doorkruist inderdaad de baan van Jupiter, maakt ik weet even niet waar precies de ‘knopen’ liggen van 67P, de plekken waar ‘ie precies het eclipticavlak doorkruist. Komeet 67P heeft een inclinatie van 7 graden, dat is de hoek tussen zijn baanvlak en het eclipticavlak, het vlak waarin de meeste planeten om de zon draaien. Meestal zit de komeet onder of boven het eclipticavlak, slechts twee keer in z’n omloop doorkruist hij dat vlak en dan zou ‘ie in botsing kunnen komen met Jupiter – mits de knoop in de baan van Jupiter ligt. In de volgende interactieve JAVA-applet kan je een indruk krijgen van 67P’s baan: http://ssd.jpl.nasa.gov/sbdb.cgi?sstr=67P;old=0;orb=1;cov=0;log=0;cad=0#orb

    • Enceladus zegt

      Oké, dan kan dus in theorie ook uitgerekend worden wanneer we weer kosmisch vuurwerk a la Shoemaker-Levy krijgen, want de kans lijkt me groot dat deze komeet dan uiteindelijk een keertje in Jupiter kwakt.

      groet,
      Gert (Enceladus)

Speak Your Mind

*