4 december 2023

De nachtzijde van Pluto is prachtig en fascinerend

night side of pluto

Na de #PlutoFlyby heeft de New Horizons-ruimtesonde zichzelf omgedraaid om een foto te maken van de nachtzijde van de dwergplaneet. Het resultaat is zowel prachtig mooi als wetenschappelijk fascinerend en da’s altijd de beste combinatie, nietwaar?

Nadat New Horizons op 14 juli langs Pluto scheerde is de ruimtesonde gewoon verder gevlogen, dieper het onmetelijke heelal in. Bovenstaande opname is gemaakt als een soort afscheidskado, aangezien Pluto inmiddels niet meer gedetailleerd in beeld kan worden gebracht door de Plutoverkenner. Dat betekent trouwens niet dat New Horizons een beetje zit te niksen – de ruimtesonde zal ruim anderhalf jaar nodig hebben om alle gegevens die zijn verzameld tijdens de flyby naar de aarde te sturen! Maar goed, we dwalen af.

De nachtzijde van Pluto dus: op het moment van de opname was de afstand tussen de dwergplaneet en New Horizons zo’n 2 miljoen kilometer. Het resultaat is niet alleen prachtig: het blijkt dat de ijle dampkring van Pluto groter is dan gedacht! We weten overigens al jaren dat Pluto een soort van atmosfeer heeft: dat

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: