1 oktober 2023

Een “gesluierd” Elfje

NGC 6960, Sluiernevel in het sterrenbeeld Zwaan.

NGC 6960, Sluiernevel in het sterrenbeeld Zwaan.

Zo..en hier is ie dan…..de, in mijn vorige blogje aangekondigde,  te maken opname van “iets zwaks en neveligs” in de vorm van “het rechtergedeelte” van de beroemde Sluiernevel, NGC 6960, gelegen in het sterrenbeeld de Zwaan.Zogezegd, deze opname is dus gemaakt met mijn 40 jaar oude recentelijk voor astrofotografie lichtelijk gemodificeerde 11,5 cm  F8 Newtontelescoop, door haar vele trotse bezitters veelal liefkozend aangeduid met de naam “Elfje”, welke nu bezopen stabiel gemonteerd op een monsterlijk zware overkill EQ-6 GoTo-montering (maximum te hanteren gewicht  maar liefst 25 kg!!!) door mij voor de leut ende vermaak, naast mijn 20cm F6 Orion Optics-Newton,  gaat worden ingezet voor “some very serious deep sky astrophotography!! De gebruikte camera is uiteraard ook nu weer mijn gemodificeerde Canon 1000D, werkend op 800 iso.Het eerste plaatje, van M 13 weet U nog, viel me al bepaaldelijk niet tegen….enne…..bij het aanschouwen van  “Elfjes”.. “serious deep sky astrophotography eindexamen-opgave-opname” (zou dit woord mogen bij scrabble???) in de vorm van een “kiekje”  van een lastig en zwak  object zoals het supernova-restant NGC 6960 zou ik al helemaal een heftig “Agrotechno-vreugdedansje” willen maken. Eh..een “Agrotechno-vreugdedansje”???? Yep…..want dat is de muziek(??) waar ik tijdens deze ruim drie uur durende nachtelijke  “Biesbos-sluiernevel-expeditie” naar heb mogen/moeten luisteren, welke gelijk een onwelriekende akoestische mest tijdens  een lokaal schuurfeest over de schone serene (maar nu effe NIET!) Biesbosser woestenij werd uitgestrooid.  Heb slechts  30 seconde “iets normaals” gehoord in de vorm van een stukkie ordentelijke reggae door ene B. Marley, maar die werd door de lokale “Agro-hip hoppers” met een luid boe-geroep vakkundig de muzikale nek omgedraaid, waarna de vrolijke en vertrouwde heftig dreunende oenga oenga-klanken weer met verve de kosmos in werden gejaagd. Ach ja….welk een ontberingen den getergden astrofotograaf zich al niet moet laten welgevallen bij zijn nachtelijke jachtpartijen op kosmisch fotonenwild!!Maar goed….ondanks deze lichte verstoring van de “ether” heb ik toch kans gezien om maar liefst 6 subs van maar liefst 8 minuten, is een totale belichtingstijd van 48 minuten, bij elkaar te harken….net niet een evenaring van mijn record want die staat op 60 minuten (!!) handmatig volgen…maar toch….dit soort lange “handmatig gevolgde” belichtingen zijn echt “een hele hijs”. Hoewel ik ook nu weer moet constateren dat één en ander, door de veel kleinere afmetingen en dito gewicht van het “Elfje” t.o.v. mijn 20cm Newton, erg makkelijk leek te gaan. Die 8 minuten van zo’n “subje” waren eigenlijk best wel zo om!Er wordt door de echte kenners heel vaak gezegd dat de armzaligen die op “telescoop-jacht” gaan toch eerst en vooral  een zo groot en zo zwaar als lichamelijk en budgettair maar mogenlijk is te behappen statief/montering moeten aanschaffen…en DAARNA pas een telescoop waarmee die montering makkelijk mee uit de voeten kan. Een kleine kijker op een overkill-montering is ALTIJD beter dan een overkill-kijker op een “pudding-montering”. Mijn EQ-Elf-combinatie lijkt deze ozo ware stelling weer royaal te bewijzen!!Wat mij trouwens ook (weer) opviel is dat het met deze combinatie  wat de hinderlijkheid van de plaatselijke lichtvervuiling op de sub-opname betreft ook wel weer heel erg meeviel. Opvallend weinig van die hinderlijke oranje-achtige hemelachtergrondjes op deze, voor mijn gevoel,  wel erg royale 8 minuten durende “subjes”. Er hadden nog wel een paar minuutjes bijgekund!. Wat de beste belichtingstijdsduur van een “subje” zou moeten zijn, daar zijn de “amateur-geleerden” het overigens bepaaldelijk niet met malkander over eens.  Zoveel wordt er over dit dubieuze onderwerp niet gepubliceerd en wat er dan over geschreven wordt is vaak ook nog eens hopeloos tegenstrijdig.  Ik bedoel…..ik heb nu in totaal 48 minuten gelicht verdeeld over 6 subjes van 8 minuten…maar ik had er bijvoorbeeld ook voor kunnen kiezen om 48 subjes van 1 minuut te maken..of…1 “subje” van 48 minuten. Ergens tussen deze uitersten zal wel het ideale compromis liggen…maarre welke dat is, dat is nog een aardige hersenkraker voor de afdeling astrofotografische research & development!De digitale verwerking van deze 8 subjes, het zogenaamde stacken en het zeer noodzakelijke oprekken van het contast heb ik zoals altijd gedaan met het zeer gebruiksvriendelijke programma “Deep sky stacker”. Wat dat zogenaamde noodzakelijk oprekken van het contrast betreft,  op deze meeste  “stacks” is in eerste instantie helemaal geen bal te zien van het gefotografeerde object,  pas als je gaat “goochelen” met die oze handige contrast-schuifjes van een programma zoals Deep sky stacker…..DAN pas zie je je gefotografeerde object als het ware uit de lichtvervuilde achtergrond te voorschijn komen!Nou ja….Ik ben in elk geval zeer happy met dit resultaat…encore…encore!!!

 

Share

Comments

  1. He Jan , laat ik je eerst complimenteren met je prachtige opname ! Ik lees tot mijn genoegen dat het er nog steeds ruig aan toegaat in de Biesbosch en dat je het nog steeds zeer bloemrijk kunt verwoorden. Ik heb er dan ook gelijk een beeld bij mede door de vele uurtjes vroeger in de Biesbosch gezamenlijk doorgebracht met waarnemen. Lang geleden !

  2. Mooie foto Jan van dat supernovae restant. En Eh… Oenga Boenga muziek kan heel leuk zijn hoor. Of Mike Oldfield, nietwaar Ron? 😀

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: