9 december 2023

Was Mars vroeger helemaal niet warm en nat, maar koud en nat?

Deze foto toont een deel van de Nili Fossae-vlakte op Mars. Hier worden de grootste hoeveelheden carbonaatmineralen (groen ingekleurd) aangetroffen. (NASA/JPL-Caltech/JHUAPL/Univ. of Arizona).

Planetaire geologen van het Planetary Science Institute in Tucson, Arizona, hebben een nieuwe, gedetailleerde geologische kaart gepubliceerd van een deel van het zuidelijk halfrond van de planeet Mars. Door waarnemingen van verschillende ruimtesondes en planeetverkenners te combineren, zijn Scott Mest en David Crown erin geslaagd de geologische geschiedenis van het gebied te achterhalen. Het gaat om het oude hoogland in de directe omgeving van het inslagbekken Hellas. Daar komen twee grote canyons voor (Waikato Vallis en Reull Vallis), waarvan ooit werd aangenomen dat ze deel uitmaakten van één groot breukstelsel.Uit het geologisch onderzoek van Mest en Crown blijkt nu dat Waikato Vallis ouder is. Beide canyons zijn wel ontstaan door het plotseling vrijkomen van grote hoeveelheden water in een ver verleden. In het geval van Reull Vallis ging dat betrekkelijk geleidelijk, getuige het grote aantal kleinere stromingspatronen op de bodem van de grote canyon.Ook zijn erosiesporen gevonden van ijsrijke sedimenten, die aanleiding hebben gegeven tot de vorming van steengletsjer-achtige structuren. De onderzoekers concluderen dat er gedurende een groot deel van de geologische geschiedenis van Mars op de een of andere manier wel sprake is geweest van water- of ijsactiviteit aan het oppervlak. De geologische kaarten kunnen hier gedownload worden. Bron: Astronomie.nl.

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Als de oceanen op Mars niet bestaan zouden hebben, hoe komt alles dan aan dat roestbruine kleurtje?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 2. Ligt er denk ook aan op welke breedtegraad. Ik kan me niet voorstellen , op de afstand van de zon, waar Mars omheen cirkelt, dat de planeet over zijn geheel rond het vriespunt heeft gezeten.

  Ze gaan er makkelijk vanuit dat alles op Aarde de leidraad is, terwijl we de afgelopen weken, maar ook in het verleden al gezien hebben dat iedere rots zo zijn eigen wetjes heeft.
  Zie Venus en Aarde, zelfde grootte, klein verschil qua baan, maar Hemel en Hel.

  • “Ik kan me niet voorstellen , op de afstand van de zon, waar Mars omheen cirkelt, dat de planeet over zijn geheel rond het vriespunt heeft gezeten.”.

   Ken je de Snowball Earth hypothese?

   • Ik ken de Snowball Earth Hypothese niet, maar ik begrijp wel dat het een hypothese is en dus enkel een aanname van iemand.
    Ook in de tijden van ijstijd, waren er gebieden op Aarde die goed toeven waren qua temperatuur.

 3. Volgens theorien is die atmosfeer mogelijk weggeblazen door de zonnewind. Omdat het niet in staat was om een sterk genoeg magnetisch veld te creëren, of doordat het door onbekende oorzaak in sterkte was afgenomen. Misschien dat dat de afwezigheid van het aantal (verwachte) carbonaten kan verklaren?

 4. Om nog maar te zwijgen over dat ons zonnestelsel vroeger mogelijk heel anders er uit heeft gezien met een compleet andere baan voor Mars. Want vanwaar al die brokstukken even voorbij Mars?

  • Olaf van Kooten zegt

   Die brokstukken zijn simpelweg een mislukte planeet. Door resonanties met Jupiter kon hier geen planeet ontstaan. De planetoidengordel is dus wellicht een stukje overgebleven protoplanetaire schijf (?)

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d