28 januari 2023

Staatssecretaris Sander Dekker trapt landelijk publieksonderzoek ‘Zicht op Licht’ af

dekker

Op woensdag 30 september gaf staatssecretaris Sander Dekker, van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap, de letterlijke aftrap van het nieuwe landelijke publieksonderzoek gepresenteerd door het Weekend van de Wetenschap. In het kader van het

Share

Comments

 1. In de nacht hoort het donker te zijn. Daarom is dit een heel erg vreemd bericht. Het komt mij voor, dat dit van een lampenlobby afkomstig is.

  • Dit onderzoek kijkt hoe donker het ’s nachts in Nederland is. Dus ik snap je vraag eigenlijk niet. En helemaal niet de link met de lampenlobby.

   • In het artikel gaan het niet om onderzoek van sterren, maar om verlichtingsbeleid. Niet om nieuwsgierigheid, maar om oogziekten.
    Eerder al is er op dit blog een artikel verschenen van de astronauten in het ISS, dat zij waarnamen dat er steeds meer LED-verlichting is te bespeuren. En inderdaad, overal zie ik steeds meer hinderlijke verlichting. Zelfs op nogal afgelegen gebieden zijn er slagschaduwen van lampen op een kilometer afstand te zien! Je kan de hemel niet meer fatsoenlijk zien.
    Zo’n onderzoek is in principe prima, maar de insteek is verkeerd: ‘‘méér verlichting als dat kan’’. Nou, liever niet. Mens en dier heeft recht op duisternis!

 2. bas 1 van de voetballers zegt

  ik mocht mee voetbalen al keeper en het was aardig pittig als de bal hard werd geschoten zag je het niet want het was donker best zielig voor die mensen die deze ziekte hebben!

 3. Ik heb het eindonderzoek gelezen. Heeft inderdaad niets met lampenlobby of sterrenlicht te maken.
  Het is puur een manier om naar oogziekten te kijken.

  Er is in Nederland erg veel lichtvervuiling. Enerzijds bederft dat de mooie sterrenhemel en is het belastend voor nachtdieren. Anderzijds wijst dit op een enorme verspilling.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.