17 juni 2024

De Helixnevel…ofwel…de schoonheid der vergankelijkheid

NGC 7293...de Helixnevel in het sterrenbeeld Waterman

NGC 7293…de Helixnevel in het sterrenbeeld Waterman

Tja….want dat aspect van het leven ener ster, mijn waarde Astroblogslezers en lezeressen, is toch wel een beetje waar we nu naar kijken….”vergankelijkheid”….want…..goed beschouwd is het waarnemen/fotograferen van dit soort objecten toch wel een beetje een soort van….eh… macabere bezigheid,

Share
Over Jan Brandt

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Ik lees jouw blogs altijd hard op voor (aan mezelf)… daarbij zo goed mogelijk een Nederlandse versie van David Attenborough imiterend. Heerlijk! Het astronomische deel dan… Gecondoleerd met de verliezen die je ‘down on earth’ hebt moeten verwerken.

 2. Martin Schoenmaker zegt

  By the way… ik heb een elfje gekregen (zou anders in een Groningse afvalcontainer belanden) en deze wil ik EPO gaan voeren, zoals in je blog http://www.astroblogs.nl/2015/08/07/epo-elfjes/

  Het zou dus kunnen dat ik je eens een mailtje ga sturen zodra ik de moed verzameld heb om de zaag te zetten in die maagdelijk* witte buis.

  * Maagdelijk wit als je langs de butsen en krassen kijkt… 😉

  • Jan Brandt zegt

   Hoi martin,

   Gewoon doen, mijn waarde collega “Elfoloog”t…..eh….maar neem vooral toch eerst even goed de tijd voor het denk en meetwerk VOORDAT je er de zaag in zet!! Oh…enne….wat die bekraste en gehavende buis betreft…..een ochtendje genoegelijk in de weer met schuurpapier en een spuitbusje autolak kleurtje wit of anderszin doet echt wonderen voor het uiterlijk van zo’n grandioos gebakkie. Heb onlangs nog Arie z’n Elfje op die manier te grazen genomen…enne…die woont dus nu niet meer in de stoffige schuur maar in haar eigen penthouse te huize Nouwen….eh…bij wijze van spreken..hihi!!
   Overigens….ben jij bekend met de landelijke werkgroep Astrofotografie??
   Zaterdag 24 oktober hebben zij hun najaarsbijeenkomst…enne..als je nog effe rap lid wordt van de “ere-divisie der amateur astronomie” zou je zo’n…trust me….onvergetelijke samenkomst der fotonenlustige zielen kunnen meemaken….Warm aanbevolen…een giga lol gecombineerd met giga astrofoto techo-wijsheid-input!!!

 3. Jurgen Kobierczynski zegt

  Je laat me aan iets denken…

  Ik had gisterenavond RGB opnames gepland van dezelfde nevel met de remote telescoop T32 van itelescope
  … en ik heb de opnames nog niet opgehaald!

  Rap even kijken!

 4. Mooi gelukt Jan. Helix nevel is niet voor mij weggelegd zolang ik niet met mijn telescoop uit mijn manscave kruip. Ik moet in zuiden over mijn dak heen fotograferen, boven ca. 23 graden.

Speak Your Mind

*