18 mei 2024

Donderdag 11-2 persmoment bij NIKHEF over de zwaartekrachtsgolven [Update]

nikhef

Aanstaande donderdag 11 februari 2016 om 16:30 uur geven wetenschappers van de LIGO Scientific Collaboration en de Virgo Collaboration een update over hun zoektocht naar zwaartekrachtsgolven, de door Albert Einstein voorspelde rimpelingen in de ruimtetijd. De persconferentie vindt plaats een eeuw nadat Einstein de voorspelling van het bestaan van zwaartekrachtsgolven publiceerde. Al enkele maanden doen geruchten de ronde doen over de vraag of de LIGO- en Virgo-teams zwaartekrachtsgolven hebben ontdekt. Aanstaande donderdag zullen de wetenschappers hun inspanningen rond het waarnemen en meten van zwaartekrachtsgolven delen en bediscussi

Share

Comments

 1. Enceladus zegt

  Kan Einstein niet postuum ook de Nobelprijs krijgen? Ik weet dat hij ‘m in 1920 kreeg, maar dat was voor eerder werk en niet voor de relativiteitstheorie.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  • Nope…..er is een uitzondering geweest…..toen was al besloten de prijs toe te kennen maar nog niet aan die persoon kenbaar gemaakt. Voordat het zover was overleed hij.

   Ik heb een keer een poging tot online petitie gedaan op mijn FB-groep maar kreeg amper response. Het is ronduit belachelijk dat Einstein er slechts een heeft gehad, en dan voor het photo-electric effect. Vooral als je ene vergelijking maakt met andere toekenningen.

   Misschien is hij geboycot. Toen hij ging scheiden van zijn vrouw kreeg ze de keuze; nu een klein beetje geld, of mijn toekomstige Nobel prijs, waarvan hij zeker wist dat hij die ooit zou krijgen. De vrouw koos voor de Nobel prijs en heeft die inderdaad later ontvangen (en geinvesteerd in panden). Door zo te bluffen heeft hij misschien wat kwaad bloed gezet. Ik kan niks beters verzinnen. Je moet eens op Wiki kijken naar de lijst met prestaties. Dat is niet alleen dat photo-electric effect, GR en SR, maar een shitload meer.

  • Aaron Degraen zegt

   Einstein krijgt nu meer als een nobelprijs hij krijgt erkenning en bevestiging ook al gaat de zogenaamde ‘ nobelprijs ‘ naar iemand anders uit een prijs is iets tastbaar, onverzadigbaar, gecreerd,… Alles is alles en alles is niets en zolang niet alles samen als een geheel beschouwd word zal het altijd juist/fout zijn. Het is maar hoe oppervlakkig en ingewikkeld een persoon het zelf ziet. Ying/Yang oneindig.

 2. Wel frapant dat men in maart 2014 al zei dat men geduld moest hebben tot 2016. Zouden ze dan al mogelijke zwaartekrachtgolven gedetecteerd hebben, maar wellicht nog niet met genoeg zekerheid? In september 2015 is namelijk advanced ligo in bedrijf gegaan die dan door de hogere gevoeligheid meer zekerheid kon geven en nu komen ze dan wellicht met de bekendmaking dat ze de zwaartekrachtgolven met genoeg zekerheid hebben gedetecteerd.

  https://en.wikipedia.org/wiki/LIGO#Enhanced_LIGO
  Enhanced ligo: “It concluded in October 2010, and the disassembling of the original detectors began.”
  Advanced ligo: “The LIGO Laboratory started the first Observing Run ‘O1’ with the Advanced LIGO detectors in September 2015 …
  Heeft de detector zo lang stil gelegen? Is de presentatie in 2014 dan gebaseerd zijn op de oude verzamelde data?

 3. zeer zware lezer zegt

  ¨…botsing van twee zeer zware zwarte gaten, de ene 36 zonsmassa’s en de ander 29 zonsmassa’s zwaar¨

  Dat is natuurlijk wel zwaar maar voor zwarte gaten betekend zeer zwaar toch iets anders :
  https://nl.wikipedia.org/wiki/Zwart_gat#Naar_massa_en_omvang

Speak Your Mind

*