13 december 2024

Astronomen ontdekken “kleinste” zonnestelsel ooit

De resonerende planeten bij Kepler-80. Credit: Florida Institute of Technology

Astronomen hebben een mini-zonnestelsel ontdekt met een ongebruikelijke configuratie. Het gaat om het planetenstelsel met als naam Kepler-80. Rondom de zonachtige ster draaien maar liefst vijf planeten op zeer korte afstand van de moederster. Het complete planetenstelsel is 150 keer kleiner dan de afstand tussen de aarde en de zon – hierbij behoort Kepler-80 tot de zogenaamde STIP’s (Systems with Tightly-spaced Inner Planets). De vijf planeten draaien in respectievelijk één, drie, vier, zeven en negen dagen rondom hun moederster en hebben allemaal een massa van vier tot zes aardes. Astronomen vermoeden dat deze planeten allemaal rotsachtig van aard zijn, hoewel twee planeten groter zijn dan de rest – wellicht hebben deze een dikke dampkring van waterstof en helium. De vijf planeten hebben ook gesynchroniseerde omloopbanen – de buitenste vier planeten keren iedere 27 dagen terug naar dezelfde configuratie. Dit effect wordt een “resonantie” genoemd en zorgt ervoor dat het planetenstelsel, gravitationeel gezien, stabiel kan blijven. De Kepler-ruimtetelescoop heeft inmiddels enkele honderden STIP’s ontdekt, die allemaal bestaan uit drie tot zeven relatief kleine planeten die op zeer korte afstand van elkaar een “jaar” voltooien dat tussen de 1 en 100 dagen lang is. Hiermee behoren STIP’s tot een geheel nieuwe klasse van planetenstelsels die heel anders zijn dan het onze. Dit soort exotische planetenstelsels zorgen ervoor dat wetenschappers de modellen van planeetvorming steeds weer moeten herzien.

Bron: Florida Institute of Technology.

Share

Comments

  1. Johan B. zegt

    Korte afstand van hun zon. Zullen wel onleefbaar zijn dan.

  2. Tot op zekere hoogte natuurlijk

    Het gehele systeem is 150 keer kleiner dan de afstand tussen de aarde en de zon, dus alle planeten liggen binnen een straal van 1 miljoen km (dat is maar 3 x de afstand Aarde-Maan). Orbit tussen 0,9 en 9 dagen. Qua temperatuur van de ster is het amper minder dan die van de Zon.

    Mercurius ligt op 0,387 AU (58 x zo ver) en periode van 88 dagen (10 x zo groot). Ik denk niet dat het echt veel verschil maakt hoe heet die ster is. Je hebt dan wel een heel uitzonderlijk en zwak sterretje nodig, en dat kan het niet zijn met een temp van 4250C (massa 0,722 Zon en straal 0,64 Zon)

    Wat voor een ster heb je nodig om 0,1AU in de habitable zone te krijgen? Een rode dwerg van 0,25 Zonmassa zou een HZ op 0,5AU hebben, dus net Mercurius en Venus van dienst zijn.
    https://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/6/61/Habitable_zone_-_HZ.png

Speak Your Mind

*