21 mei 2024

Op 30 september om 12.40 uur crasht Rosetta bij Deir el-Medina op komeet 67P

De beoogde plek waar Rosetta in zal slaan. Copyright ESA/Rosetta/NavCam – CC BY-SA IGO 3.0.

Komende vrijdag 30 september om 12.40 uur ± 20 minuten Nederlandse tijd komt er een einde aan de missie van de Europese ruimteverkenner Rosetta, een historische missie die 12,5 jaar geleden begon en die allemaal draaide om onderzoek aan de komeet 67P/Churyumov-Gerasimenko, kortweg 67P. Op genoemd tijdstip zal Rosetta crashen in een gebied in de regio Ma’at, vlakbij een 130 meter grote put op de kop van de komeet – 67P heeft grofweg de vorm van een badeend – een put die Deir el-Medina heet, genoemd naar een soortgelijke vorm in de woestijn van Egypte. De vluchtleiders zijn al weken bezig Rosetta via baanmanoeuvres steeds lagere ellipsvormige banen te laten innemen om de komeet (zie ook de video in deze blog) en de bedoeling is dat ze ‘m vrijdag laten landen in een ellipsvormig gebied bij Deir el-Medina van 700 bij 500 meter.

Credit: ESA

Gisteren (24 september) vond de laatste koerscorrectie plaats middels de Post Flyover Manoeuvre, die Rosetta in een 16 x 23 km baan om 67P heeft gebracht, donderdag zal Rosetta na de Collision Manoeuvre vanaf een hoogte van 20 km in een soort vrije val op 67P afstevenen en dan de volgende dag neerstorten – de komeet heeft door z’n geringe massa heel weinig zwaartekracht, vandaar dat dit lang duurt. Gedurende de laatste uren van Rosetta zullen alle instrumenten actief zijn, om de komeet van zeer dichtbij te onderzoeken. Zo rond 13.20 uur ± 20 minuten hopen de vluchtleiders in het Duitse Darmstadt het signaal te krijgen dat Rosetta niet meer actief is, nou ja eigenlijk is het juist het uitblijven van het ‘spike-signaal’ (zie hieronder) dat betekent dat er een einde is gekomen aan Rosetta’s missie.

Credit: ESA/Rosetta

Hieronder tenslotte een video, die gaat over de laatste baanmanoeuvres van Rosetta, die zullen leiden tot de crash komende vrijdag en het einde van diens zeer succesvolle, historische missie.

Snif snif, Rosetta en Philae, we gaan jullie missen! Bron: ESA.

Share

Comments

 1. Martin Schoenmaker zegt

  Voordat hier de vraag verschijnt alvast het antwoord.

  Neen, Rosetta zal na de ‘landing’ niet meer in staat zijn te communiceren. Dit heeft twee redenen. Ten eerste is het zeer onwaarschijnlijk dat de antenne nog op aarde gericht kan zijn na ’touch-down’. Ten tweede zal men (vanwege de eerste reden en omdat dit in internationale afspraken zo is vastgelegd) Rosetta van een programma voorzien, die bij het eerste contact met het oppervlak alle systemen een volledige shutdown geeft.

  “Commands uploaded in the days before will automatically ensure that the transmitter as well as all attitude and orbit control units and instruments are switched off upon impact, to fulfill spacecraft disposal requirements.

  In any case, Rosetta’s high-gain antenna will very likely no longer be pointing towards Earth following impact, making any potential communications virtually impossible.”

  Rosetta zal ongeveer met 50cm per seconde op het oppervlakte terecht komen. Dit is ongeveer de helft van de snelheid waarmee Philae terecht kwam.

  Bron: http://blogs.esa.int/rosetta/2016/06/30/rosetta-finale-set-for-30-september/

  • Martin, bedankt voor deze nuttige aanvulling.

  • “Ten tweede zal men (vanwege de eerste reden en omdat dit in internationale afspraken zo is vastgelegd) Rosetta van een programma voorzien, die bij het eerste contact met het oppervlak alle systemen een volledige shutdown geeft.”

   Oké, als dat zo is afgesproken, dan moet het zo worden uitgevoerd. Maar de grote vraag (voor mij dan) is: waarom?
   Zou het zo erg zijn als de systemen nog (deels) zouden functioneren na de crashlanding? Wie zou daar last van hebben?

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Martin Schoenmaker zegt

    Het Deep Space Network heeft daar last van. In de comments onder de ESA blog die ik hierboven linkte is het antwoord te lezen.

    “Once Rosetta hits the surface, its main transmitter will be turned off to meet regulations aimed at avoiding interference on deep space network channels. No automated re-activation will be possible.”

    • Rosetta en komeet 67P staan op dit moment 714 miljoen km van de aarde vandaan. Ongelooflijk dat de sonde vrijdag uit moet omdat ‘ie anders kan storen.

     • Martin Schoenmaker zegt

      Het gaat bij meer ruimte sondes om enorme afstanden. De energie van de signalen die door de antennes van het Deep Space Network gedetecteerd worden is minuscuul. Een sonde die onzin staat uit te kramen vanaf een komeet (die overigens niet altijd ‘ver’ van de aarde zal staan) lijkt mij dan toch erg onwenselijk.

      Voorbeeldje:
      Om gegevens naar New Horizons te sturen wordt op dit moment op een frequentie van 7.18 GHz een 17.95 kW aan energie verstuurd. Ter vergelijk; Het terugkomende signaal van New Horizons heeft na de enorme afstand nog maar een energie van 8.38 x 10^-21 kW (0,00000000000000000000000000838 milliwatt)

      Bij Voyager gaat het om nog kleinere energie pakketjes. Kijk maar eens op https://eyes.nasa.gov/dsn/dsn.html wanneer de Voyagers in contact staan.

      Disclaimer: ik heb geen verstand van deze materie, dus mocht ik het totaal mis hebben dan hoor ik dat graag.

 2. Co van Driel zegt

  Je zult maar in Deir el-Medina wonen.

 3. Van radiocommunicatie heb ik ook geen verstand, maar een zender van 18oo kilowatt lijkt mij onwaarschijnlijk sterk.
  Iemand?
  Wat de snelheid van inpakt betreft: Een halve meter per seconde kun je nauwelijks een crash noemen.
  Dat is vergelijkbaar met hoe een blad van een boom dwarrelt..

 4. Martin Schoenmaker zegt

  Vandaag is meer info gepost op het ESA blog over het uitschakelen van Rosetta.

  http://blogs.esa.int/rosetta/2016/09/29/how-rosetta-gets-passivated/

  • Martin Schoenmaker zegt

   Ter aanvulling:

   Sylvain Lodiot, @ESA_Rosetta Operations Manager, reports “Point of no return on board” – the next safe mode (upon #CometLanding) is final

Speak Your Mind

*