17 juni 2024

Mogelijk zijn er echo’s waargenomen van zwaartekrachtsgolf GW150914 [Update]

Credit: LIGO/Niayesh Afshordi et al

Van zwaartekrachtsgolf GW150914, die op 14 september 2015 om 09:50:45 uur UTC met de LIGO detector in de Verenigde Staten werd waargenomen en die was ontstaan door de botsing van twee hele zware zwarte gaten op 1,4 miljard lichtjaar afstand, zijn mogelijk echo”s waargenomen. De natuurkundige Niayesh Afshordi (Perimeter Institute) en zijn collega’s hebben naar die echo’s gezocht en in de gegevens van LIGO vonden ze een mogelijke echo, waarvan de statistische betrouwbaarheid 2,4 sigma is – niet om juichend enthousiast over te zijn, maar het signaal is mogelijk echt. Hierboven zie je die mogelijke echo, een grafiek geplukt uit deze presentatie van Afshordi.

Credit: LIGO

Dat die echo’s kunnen bestaan is theoretisch al onderbouwd, men leze dit vakartikel daarover. Die echo’s zouden niet ontstaan als twee gewone zwarte gaten botsen en samensmelten tot één zwart gat, dan heb je één grote golf (3 zonsmassa aan energie) die ontstaat tijdens de ”ringdown”, de laatste fase van de samensmelting van de zwarte gaten (zie afbeelding hierboven). Gaat het echter niet om zwarte gaten, maar om zogeheten ECOs (Exotic Compact Objects) dán kunnen er echo’s van de zwaartekrachtsgolf ontstaan en die zouden er dan in theorie zo uitzien:

Credit: LIGO/Niayesh Afshordi et al

Mocht de echo dus echt zijn dan zou dit een eerste aanwijzing zijn dat zulke ECO’s bestaan! Binnenkort start een nieuwe waarneemcampagne van LIGO, die versterkt is door de toevoeging van de Europese VIRGO detector. Wellicht dat waarnemingen van nieuwe zwaartekrachtsgolven daarmee meer duidelijkheid geven over het wel of niet voorkomen van echo”s van zwaartekrachtsgolven. Echo’s van ECO’s dus, heel bijzonder. 🙂 Bron: Francis Naukas.

[Update 20.30 uur] Over de detectie van zwaartekrachtsgolven door LIGO en VIRGO gesproken: de Zooniverse is een nieuw citizen science project gestart, waarbij het grote publiek gevraagd wordt om mee te helpen met de speurtocht naar zwaartekrachtsgolven: Gravity Spy.

Share

Comments

  1. Ik heb zojuist een update aan de blog toegevoegd over Gravity Spy, een Zooniverse project dat bedoeld is om samen met vrijwilligers zwaartekrachtsgolven op te sporen.

Speak Your Mind

*