30 mei 2024

Liveblog vanuit Noordwijk van de landing van Schiaparelli op Mars

Credit: ESA

Vandaag is het dan zo ver, dan komt de ExoMars 2016 Trace Gas Orbiter (TGO) in een baan om Mars en zal de entry, descent, and landing Demonstrator Module (EDM) Schiaparelli lander een zachte landing maken in het gebied Meridiani Planum, vlakbij de evenaar van Mars – zie deze tijdlijn voor alle exacte tijden. Middels deze blog kan je alles volgen wat er vanmiddag en vanavond gaat gebeuren met de TGO en Schiaparelli en dat gaat op drie manieren. Hieronder zie je de live streaming van ESA TV, die alles vanaf 15.00 uur zal uitzenden, daaronder een live verslag dat de redactie van de Astroblogs vanaf ESTEC in Noordwijk zal doen en daaronder een ‘tweetroll’, waarin je de laatste tweets ziet die onder de hashtag #exomars worden gemaakt. Veel kijk- en luisterplezier!

Share

Comments

 1. lange wapper zegt

  Hoop dat die lui in Darmstadt vandaag wat enthousiaster zijn dan zondag bij de loskoppeling …

 2. Harry Keizer zegt

  Veel succes Arie en Daniela!!

 3. Olaf van Kooten zegt

  Je kunt het trouwens volgen op National Geographic. Daar is zojuist een verslag begonnen dat duurt tot half 9 vanavond. Combinatie van livebeelden, documentaires en een heus panel met Nederlandse wetenschappers.

 4. Enceladus zegt

  Yo, Paul, Daniela, Jan en Arie, leven jullie nog?

  Ik kan me voorstellen dat jullie je adem inhouden, maar misschien kunnen jullie toch laten weten wat er nu gebeurt in Noordwijk?

  groet,
  Gert (Enceladus)

 5. Marcelleke zegt

  Zien er allen goed uit na zulke reis …

 6. Nee, het was “tr.t”. Je ziet ’t ‘m zeggen op de foto. 😀

  • Enceladus zegt

   Niet alleen Schiaparelli heeft een storing (of erger…), Astroblogs heeft dat ook, want de recente berichten in de rechterkolom worden momenteel niet automatisch ververst.

   groet,
   Gert (Enceladus)

   • Ik heb recent een nieuwe cache plug-in geïnstalleerd, WP Rocket (betaalde plug-in helaas). Ik vermoed dat ik die nog moet finetunen om dit soort problemen te verhelpen. Ook ik merk dat pagina’s af en toe niet verversen. WP Rocket moet laadsnelheid van de Astroblogs versnellen, maar dat vraagt nog wat nadere afstemming.

    • Enceladus zegt

     Vooralsnog lijkt WP Rocket een blindganger. 😉

     Hoe was de sfeer in Noordwijk?

     groet,
     Gert (Enceladus)

     • Sfeer was goed in Noordwijk. Applaus toen bleek dat de TGO goed in z’n baan terecht was gekomen. Maar het ging een beetje als een nachtkaars uit toen bleek dat het niet goed was gegaan met de lander Schiaparelli. Ik zal daar zometeen een blogje aan wijden.

 7. Ah, de korte variant. Maar goed dat zij dat woord toch niet verstaat hihi Monique Sheepish Grin
  De samenvatting van National Geographic zet ik wel in de Astrocorner

Speak Your Mind

*