13 april 2024

Moon Express: The sky is not the limit

De Amerikaanse regering heeft een historische beslissing genomen door de eerste particuliere onderneming, Moon Express (MoonEX), toestemming te geven om in 2017 op de maan te landen.

Tot nu toe waren missies van commerciële ondernemingen beperkt tot operaties in een baan rond de aarde. Missies naar andere werelden waren alleen weggelegd voor regeringen. Daar is nu verandering in gebracht.

Moon Express heeft de goedkeuring gekregen om verder te gaan dan de baan om de aarde. “We zijn nu vrij om onze vleugels uit te slaan en als ontdekkingsreizigers op zoek te gaan naar nieuwe kennis en middelen. Deze doorbraak is een grote stap voor de mensheid om uit te breiden op economisch gebied. Ruimtevaart is onze enige weg vooruit om het voortbestaan van de mensheid te verzekeren en het creëren van een grenzeloze toekomst voor onze kinderen,” zegt mede-oprichter en voorzitter Naveen Jain van Moon Express.

Moon Express gaat zich eerst richten op de financiële en technische uitdagingen voor de maanmissie dit jaar. Die zal beginnen met de lancering van de MX-1 lander die zich bovenop een Rocket Lab Electron booster bevindt. Het bedrijf tekende al eerder een multilaunch deal met Rocket Lab. Moon Express is van plan om in de nabije toekomst waardevolle middelen, Helium-3, metalen en maanstenen naar de aarde terug te brengen.

Moon Express werd opgericht in 2010 door de miljardair en visionair Dr Bob Richards, Naveen Jain (mede-oprichter en voorzitter) en Barney Pell (mede-oprichter, vice-voorzitter en strategisch expert)

Moon Express
Space.com
Let’s Create History Together

Share

Comments

 1. Arrogantie ten top….
  Alsof de maan bezit is van Amerika.
  Wordt langzaam een raar land zeker met zo’n clown die president wordt.

  • Goh weer iemand die lult als een kip zonder kop.

   Ik ga tegen jou hetzelfde zeggen als tegen Gert.

   Stop met dom lullen want je gaat jezelf zo ontzettend dom voelen. Een clown die president word hoe kom je erop…..

   overigens is het nog steeds Obama die president is van de USA en al die achterlijke dingen besluit, dus voordat je domme praat verkoopt ga eens wat andere nieuws kanalen volgen dan kom je er mischien nog eens achter hoe dom je lult

   • Peter, wil je a.u.b. elders je (scheld)ei kwijt? Inhoudelijk breng je het niet verder dan “dom gelul” en “achterlijk”, en qua onderbouwing van je mening is dat onder nul. Laten we hier focussen op “astronieuws en wetenswaardigheden” en de “persoonlijke opinies” niet verwarren met blinde scheldtirades richting andersdenkenden.

    • Oja nou word hij helemaal fraai.

     Ik reageer op de absurde uitspraak over een clown die president word. En dat is nou niet onderbouwd gelul.
     Die uitspraak komt hier heel vaak voorbij, ook in reacties die daar helemaal niet overgaan. En dan mij aan spreken dat er daar tegenin ga. Dat is toch wel heel fraai.

     En ik heb in een reactie eronder iets over het onderwerp neegezet.

     En het mij maakt het niet uit wat iemand vind, iedereen mag zijn mening hebben ook al is het de mijne niet, maar laat mij dan ook mijn mening geven. En als je dat al schelden vind dan word het tijd dat je uit je bubbel komt en weer in de echte wereld gaat leven.

     • Enceladus zegt

      Peter,

      Eerste en meteen ook de laatste waarschuwing: wij tolereren schelden niet op dit forum. Misschien vind jij schelden ‘de echte wereld’, maar wij zijn er niet van gediend. M.a.w.: nog één keer zo’n reactie en dan was dat meteen het laatste wat je hier schreef.

      groet,
      Gert (Enceladus)

 2. Ik ben benieuwd wat andere particuliere ondernemingen gaan doen. Ik heb al eens eerder hier een blog geschreven over mijnbouw in de ruimte.

 3. Ik vraag me af of je wel toestemming moet vragen…van wie is de Maan eigenlijk? Of is voor het lanceren vanuit de VS de toestemming nodig?

  Goede ontwikkeling overigens, als we moeten wachten op regeringen dan zijn we over 100 jaar nog niet op oa Mars…

 4. Het lijkt er op dat er regels zijn dat je niet zomaar als particuliere onderneming buiten de baan rond de aarde mag.
  In het filmpje: Van wie zijn delfstoffen in de ruimte, wordt gezegd dat die delfstoffen voor de vinder zijn, maar ze mogen niet de maan of asteroïden of planeten claimen. Er is dus een ruimtewet. De ruimte is vergelijkbaar met de zee. Je kunt ook geen eigenaar van de zee zijn.
  Er zijn wel meerdere ondernemers bezig met de toekomstige industrie in de ruimte.
  Het zou zomaar kunnen dat het vanaf nu big business gaat worden Late Night Moon Waving Goodbye

  • En Monique , de ruimte is van niemand, ja wie het eerst komt die het eerst maalt.

   Als het goed is, zijn we dadelijk verlost van al die verschrikkelijke globalisten die al sinds 1800 zoveel alles voor iedereen regelen, en bepalen. Dus straks gelden de regels van de natuur weer 🙂

 5. Enceladus zegt:

  17 januari 2017 op 15:49

  Peter,

  Eerste en meteen ook de laatste waarschuwing: wij tolereren schelden niet op dit forum. Misschien vind jij schelden ‘de echte wereld’, maar wij zijn er niet van gediend. M.a.w.: nog één keer zo’n reactie en dan was dat meteen het laatste wat je hier schreef.

  groet,
  Gert (Enceladus)

  Haha,

  Ik snap dat het voor jou erg vervelend is dat ik je iedere keer moet uitleggen dat je DOM lult, en totaal niet weet waar je het over hebt, en ban mij maar, als dat jou manier is om maar niet te hoeven horen hoe DOM je lult.
  Prima en zoals ik al eerder in ander topic schreef wat zal jij je eigen DOM voelen straks.

  Voor mensen als jou is het volkomen normaal en acceptabel om andere een clown of een trigger happy persoon te noemen, die de hele wereld gaat opblazenof weet ik wat je allemaal nog meer zegt over mensen waar jij het niet mee eens bent, maar als iemand je tegen spreekt of dezelfde retoriek gebruikt, word je boos en moet er gebannend worden.

  Zegt meer over jou dan over mij ZIELIG mannetje

  DUS aub ban mij maar dan word je nooit meer tegengesproken en blijf je lekker in je safe space.

 6. Enceladus zegt

  Grappig dat er anno 2017 nog mensen zijn die kennelijk denken dat als ze sommige woorden maar volledig met hoofdletters schrijven ze als de waarheid zullen worden opgevat. Je hebt je kans gehad, maar kennelijk behoort op een nette manier discussiëren niet tot jouw repertoire.

  groet,
  Gert (Enceladus)

 7. Tjonge…Monique Thinking

Speak Your Mind

*