24 juni 2024

Planetoïde vernoemd naar Tijn – de jongen van de nagellakactie

Er is een planetoïde vernoemd naar Tijn Kolsteren, de 6-jarige jongen uit Hapert die bekend werd door zijn nagellak-actie voor 3FM Serious Request. Dat vertelde wetenschapsjournalist Govert Schilling vanmiddag op 3FM. “De officiële naam is ‘(6327) Tijn’, want elke planetoïde krijgt een nummer. Maar daar is niemand zo precies in, dus hij heet gewoon Tijn.” De sterrenkundige kwam er zelf achter dat Tijn vereeuwigd is in het zonnestelsel. “Ik krijg eens per maand, rond volle maan, een nieuwsbrief, met nieuwe namen van planetoïden. Daar zitten vaak Nederlandse namen bij. En vannacht zag ik Tijn erbij staan.” Hier is die laatste nieuwsbrief.

Op deze website zijn alle ‘Nederlandse’ planetoïdenamen verzameld; Tijn staat er overigens nog niet bij, dat gebeurt handmatig. Hieronder de baan van planetoïde Tijn in het zonnestelsel, berekend volgens de NASA site. Credit: NASA.

Kleintje

Het gaat om een planetoïde die in 1991 is ontdekt door een Amerikaanse astronome – E. F. Helin – en die de catalogusnaam (6327) 1991 GP1 draagt. Meestal is het zo dat een astronomisch object de naam van de ontdekker krijgt, maar die vrouw leeft niet meer. Deze planetoïde was dus nog naamloos. Hij is niet groot, maar voor een planetoïde is het nog best een groot ding: “Hij is naar schatting 11 kilometer in de middellijn. Dat klinkt groot, maar in het zonnestelsel stelt dat niks voor. Je hebt echt een grote telescoop nodig om hem te zien.” Schilling heeft opgezocht waar-ie ongeveer uithangt: ” Hij staat nu in het sterrenbeeld Stier, op 476 miljoen kilometer afstand van de aarde.” Planetoïde Tijn bevindt zich in de planetoïdengordel, tussen de planeten Mars en Jupiter. In ruim 18 uur draait ‘ie één keer om z’n as.

3FM heeft nog altijd veel contact met de ouders van Tijn. Zo’n drie weken geleden liet vader Gerrit weten dat het helaas niet zo goed ging met Tijn. Direct na Kerst moest hij weer bestralingen ondergaan. Voor lange afstanden heeft hij een rolstoel. Maar ze hebben ook veel van elkaar genoten en ook veel gelachen, schrijft Gerrit. Bron: NOS.

Share

Comments

  1. SciFiBucket zegt

    “Meestal is het zo dat een astronomisch object de naam van de ontdekker krijgt, maar die vrouw leeft niet meer.”

    Ja dus? Of moet zij zelf haar naam invullen?

Speak Your Mind

*