15 april 2024

Wow, het grootste vliegtuig ter wereld!

In de Mojave Desert, Californië, heeft het bedrijf Stratolaunch het grootste vliegtuig ter wereld onthuld. Het reusachtige vliegtuig beschikt over twee cockpits en zes Boeing 747 motoren. Een spanwijdte van maar liefst 117 meter is nodig om kleine raketten tot op grote hoogte te brengen. Deze raketten zullen kleine satellieten in een baan rond de aarde gaan brengen.

Het vliegtuig heeft 28 wielen die de afgelopen weken voor de eerste keer het volle gewicht hebben gedragen toen het de hangar werd uitgerold. Men hoopt dat het vliegtuig na een proeftijd voor het eerst in 2019 gaat vliegen.

“De komende weken en maanden zullen we testen uitvoeren op de Mojave Air and Space Port,” aldus een verklaring van het bedrijf. “Dit is een eerste-in-zijn-soort vliegtuigen, dus wij gaan uitvoerig testen om prioriteiten te stellen voor de veiligheid van onze piloten, bemanning en personeel.

Een van de eerste raketten die dit vliegtuig zal gaan lanceren is de Pegasus XL, een lucht-luchtraket ontwikkeld door Orbital ATK.
Deze raket is al meer dan 40 keer eerder gelanceerd vanaf een L-1011 vliegtuig, maar vorig jaar is een overeenkomst getekend met Stratolaunch om gebruik te maken van hun voertuig.


Pegasus air launch from L-1011

Er is een goede reden voor. Stratolaunch is namelijk in staat om drie Pegasus raketten te lanceren en om een nettolading van maximaal 250.000 kilo te dragen.
Dat is behoorlijk indrukwekkend.

Het bedrijf werd opgericht door Paul Allen, mede-oprichter van Microsoft.


(Klik op de foto voor vergroting)

iflScience

Share

Comments

  1. Olaf van Kooten zegt

    Da’s een beste jongen zeg!

  2. Monique zegt

    Jazeker, zoiets zie je helaas niet langs de Polderbaan. Stel je toch eens voor om dat in ’t echt te zien Blissful Monique

Speak Your Mind

*