23 april 2024

Komeet C/2015V2 (Johnson)

Kometen zijn maar kleine onderdelen van ons zonnestelsel, maar ik vind het bijzonder boeiende objecten. De sterrenhemel lijkt zo onveranderlijk. Maar kometen zijn dat zeker niet! Ze verschillen in afmeting, samenstelling, baan, gezichtspunt vanaf de Aarde en activiteit.

Helaas moeten we het op het noordelijk halfrond al lange tijd zonder spectaculaire verschijningen doen. Zo’n mooie komeet als Hale Bopp in 1996 heb ik daarna niet meer gezien. Dus moeten we het doen met de wat minder aansprekende, maar toch nog altijd interessante exemplaren.

Deze (korte) nachten staat komeet C/2015V2 (Johnson) aan de hemel. Jan Brandt schreef er op 30 april dit jaar ook al over. Met magnitude 8 is het een telescopisch object. Zoals de naam aangeeft is de komeet in het jaar 2015 ontdekt, om precies te zijn op 3 november door Jess Johnson, medewerker bij het Catalina Sky Survey (CSS) project. CSS is een door NASA gebudgeteerd project om objecten te (onder)zoeken die zeer dicht bij de Aarde komen. Komeet C/2015V2 (Johnson) is niet zo’n object, maar is (zoals heel veel voorkomt met dit soort objecten) een mooie ‘bijvangst’.

In de nacht van 20 op 21 mei heb ik de komeet gefotografeerd. Het lastige is dat de komeet tijdens het belichten zo snel langs de hemel beweegt dat dit al gauw het beeld versmeert. Daarom heb ik een aantal opnames van een minuut gemaakt. Deze opnamen heb ik twee keer bewerkt.  Een bewerking waarbij de sterren op hun plek blijven, en een bewerking  waarbij de komeet op één plek op de foto blijft. Deze ‘starmaster’ en ‘cometmaster’ heb ik gecombineerd tot onderstaande afbeelding.


Komeet C/2015V2 (Johnson)

Door de langere belichting komt de (zwakke) staart tevoorschijn die visueel niet te zien was. Jammer, verder geen details in de staart. De komeet bewoog naar linksboven (de staart staat van de Zon af gericht en zegt niets over de bewegingsrichting van de komeet) en hij ging tijdens de opnameserie bijna het beeld uit!
Op moment van de foto stond de komeet op 249 miljoen kilometer van de Aarde en 128 miljoen kilometer van de Zon. Interessant is dat de baan van komeet Johnson hyperbolisch is geworden. Dat wil zeggen dat hij het zonnestelsel uitvliegt en never nooit meer bij ons terugkomt. Dat maakt zo’n foto extra leuk 🙂

 

Share

Comments

  1. Let’s just kiss and say goodbye…

    Het is dus, zoals Barry White het ooit al eens bezong 🙂
    https://youtu.be/qJUwRqgdQ0M

  2. Jan Brandt zegt

    Ha die paul,
    Strak plaatje….enne..ook Gij welkom bij de “komeet Johnson-fanclub”…eh…zolang het nog kan, want Komeet Johnson z’n duikvlucht naar het zuidelijk halfrond is nu toch echt wel “lekker onderweg”!!

Speak Your Mind

*