4 december 2023

Waarneemtip…Komeet C/2015V2 Johnson

zoekkaartje Komeet Johnson

Het is gisteravond een onverwacht druk “hemelavondje” geworden voor uw nedrig astroblogs-scribent.  Eerst dus samen met Ega, Arie en nog een paar toffe gasten en gasterinnen  naar die echt steen en steen goede  en tegelijk ook heftig tenenkrommende Hidden Figures film geweest.  Tenenkrommend vanwege dat  echt schaamrood op de blanke kaken rammende in your face yankee red neck rassisme van de begin jaren zestig,  waar je op zeer indringende wijze mee wordt geconfronteerd….oeps.

Maar goed het geeft toch bovenal ….en zeker voor gasten uit de “Apollo-generatie” zoals Arie et moi, voor het eerst een  heel boeiend,  leerzaam en uniek  kijkje achter de schermen wat er allemaal wel niet voor nodig was om datgeen voor elkaar te krijgen waarvoor wij, als jonge potentiele hemelbestormers,  eind jaren zestig en begin jaren zeventig met onze ruimtevaart-gulzige neuzen  aan het televisie-toestel zaten vastgeplakt!!!

Op dit moment is er trouwens best wel een behoorlijke hausse aan beeld en leesmateriaal beschikbaar c.q. in de pijplijn  in de vorm van boeken, documentaires en films over bijkans alle aspecten  betreffende de (glorieuze) begindagen der (bemande) ruimtevaart of misschien nog wel ruimer gezien alles de geschiedenis van de wetenschap betreffende……zie o.a. die, met een heel zwikkie aan Oscars bekroonde,  bioscoopfilm over Stephen Hawking, de TV-serie over Albert Einstien op National geographic channel en nu dan dat cinematografische science-hoogstandje in de vorm van “Hidden figures” …..enne….ik persoonlijk ken er maar geen genoeg van krijgen.

Vorig jaar ben ik een boek tegengekomen…..”Go, Flight” over het reilen en zeilen in Mission Control in Housten tijdens de Mercury, Gemini en Apollo-periode……zeer smakelijk leesvoer……en ik heb nu mijn klassieke ruimtevaart- zinnen gezet op een boek dat de hele ontwikkelingsgeschiedenis van de Spaceshuttle behandeld….zal ozo mooi staan op  mijn boekenplank pal naast dat,  een paar jaar eerder aangeschafte,  boek over de geweldige russische Soyuz!! Zucht……en dan heb ik nog niet eens over dat schandalig kekke hebbedingetje in de vorm van die LEGO Saturnus V raket waar Arie nu blijkbaar zijn zinnen op heeft gezet…..en dat houd dan weer op een..eh.. “gezonde manier” mijn “jaloezie”  in stand die ik wat dit betreft al jaren en jaren jegens hem koester,  want hij had vroeger toen we nog jong en dom waren namelijk ook die joekel van een Airfix Saturnus V bouwpakket in zijn “young lads mancave” staan!!

Maar goed…tot zover mijn Hidden figures c,.q. ruimtevaart-babbel en nu terug naar de sterren….want bij het verlaten van de bioscoop bleek het ook nog een kraak en kraakie helder te zijn….en dus rap ende gezwind nog effe naar de Biesbos getogen om aldaar met mijn 25 x 100 binoculair een rondje deep sky te doen.

Even dus gewoon weer ouderwetsch klassiek visueel waarnemen met zoeker (trust me, bij het waarnemen met een 25×100 bino bepaaldelijk GEEN overbodige luxe!!) en (papieren) sterrenkaart,  al is het alleen maar om mijn “Starhop-vaardigheden”  op peil te houden.  Deze vaardigheid lijkt een beetje in het verdomhoekje te geraken omdat ik mijzelve,  vanwege mijn recente fanatieke astrofotografie-bezigheden,   geheel  ende totaal aan de vuige edoch best wel  tijdbesparende GoTo-goden heb overgeleverd.

Opgelucht kan ik na gisteravond tot de blije conclusie komen dat ” dit oude sterrenvosje” er welliswaar een paar GoTo-streken bij heeft gekregen maar  gelukkig nog geen ene starhop-haar is kwijtgeraakt!!! Tijdens mijn starhop-dans langs  voornamelijk de  (afgezien van een korte blik op de Maan en Jupiter) deep sky hemel ben ik ook nog even op jacht geweest naar een heel leuk komeetje die ik beschreven  zag staan in het laatste nummer van Astronomy Now.

Het betreft hier komeet C/2015V2 Johnson welke  in de maand Mei zeer makkelijk toegankelijk is,  als in hoog aan de zuid oostelijke hemel in het gebied zo ergens in de sterrenbeelden Bootes en Hercules (zie zoekkaartje). Komeet Johnson is heel de maand Mei redelijk makkelijk vindbaar en zichtbaar als een hartstikke leuk, zij het ietwat wazig,  vlekje van maximaal magnitude 6,  althans zo zag ik hem gisterenavond/nacht in mijn 25×100 bino. Met een kleinere verrekijker moet ie overigens ook prima te doen zijn en al helemaal met  een (dikke= 20cm plus) telescoop.

Iets van een staart heb ik helaas niet kunnen zien, daar zal je dan waarschijnlijk  een hele dikke telescoop onder een echt donkere hemel voor nodig hebben als je deze komeet visueel op de korrel neemt… of….een kleinere “huis,  tuin en keuken-telescoop/telelens”  met een camera er aan vastgeplakt als je “em” fotografisch te lijf wil gaan….enne…dat laatste, komeet Johnson op de gevoelige plaat vastleggen,  zou zomaar eens het doel kunnen worden van mijn volgende astro-uitstapje!! U zijt allen van harte gegroet!!!

Share

Comments

  1. Op dit moment is de komeet van ongeveer magnitude 8. En hij groeit nog in lichtkracht, omdat het perihelium nog moet worden bereikt. Zie http://www.aerith.net/comet/catalog/2015V2/2015V2.html

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: