2 maart 2024

Eerste exomaan ontdekt?

Credit: NASA

Astronomen hebben al duizenden planeten gevonden die rondom verre sterren draaien. Wat echter rondom die planeten sluipt, daar hebben we nog altijd geen idee van. We hebben het natuurlijk over exomanen, manen die rondom exoplaneten draaien. Een aantal keer was er een bijna-ontdekking, maar deze zijn later allemaal ontkracht. Nu beweert een groep sterrenkundigen een exomaan te hebben gevonden op een afstand van 4000 lichtjaar. Dit is gedaan door oude gegevens van Kepler opnieuw te analyseren. Hierbij zijn aanwijzingen gevonden voor een maan zo groot als Neptunus rondom een Jupiterachtige planeet. Het team is van plan de Hubble-ruimtetelescoop te gebruiken om hun ontdekking te bevestigen. Natuurlijk zal een maan zo groot als Neptunus onze zonnestelsel-gecentreerde definitie van een “maan” aardig op z’n kop zetten! Maar goed, laten we eerst maar even afwachten. Wordt vervolgd!

Share

Comments

 1. Avatar foto Obelix zegt

  😉 Een Exomaan of een Exo-dubbelplaneet? 😉

  Wordt het Aarde-Maan-stelsel ook niet een dubbelplaneet genoemd, mede omdat het gezamenlijke zwaartepunt buiten de zwaarste planeet(Aarde) ligt ?

  Een Exo-dubbelplaneet is uiteraard ook een vermelding waard. 😉

  Groet, Paul 😀

  NB Men heeft het er over dat onderzoek binnen een paar (Aardse) maanden uitsluiting zal geven… Het is dan wel te hopen dat het lokaal geen nieuwe of volle maan(stand) zal zijn. [ Resp. nieuwe of volle planeet. 😉 ]

Speak Your Mind

*