24 februari 2024

Astrofotografie vanuit de Hongaarse Pusta

Hier een kort bericht vanuit Hongarije waar ik (Paul) en Peter Pulles voor een korte astrovakantie in ons vakantiehuisje verblijven nabij het dorp Kocsér. In Nederland is het mooi nazomerweer en hier gelukkig ook. Het worden naar verwachting een paar mooie nachten onder de sterren. En overdag kunnen we (naast wat kluswerk) doezelen in de hangmatten.
We hebben een nieuw waarneemterras met fantastisch rondzicht. Na aankomst hebben we direct onze apparatuur opgesteld. Alles is hier ter plekke al aanwezig behalve de camera’s en laptops. Alles opgebouwd en ingeschakeld lijkt het zo langzamerhand wel een mini controlecentrum van de NASA in de buitenlucht.
De eerste nacht heeft alles naar tevredenheid gedraaid. Natuurlijk worden de opnames thuis pas gekalibreerd, gestackt en nabewerkt. Hierbij alvast een snelle indruk. Foto’s door Peter Pulles

Astrocontrol Kocsér Oázis

Orion, enkele opname 5min, Canon5D, ongemodificeerd


M31 en heel veel sterren, Canon5D, @70mm, 5min, enkele opname.

Share

Comments

 1. Dat ziet er allemaal erg goed uit. Kraakheldere nachten zo te zien. Mooi plaatje die bovenste, met de Pleiaden, Aldebaran en de Hyaden in de Stier. Veel plezier nog komende dagen in Hongarije!

  • Avatar foto Paul Bakker zegt

   Dank je, Arie. Alle vijf nachten die we er waren waren helder. We hebben genoten en de camera’s hebben vele uren staan belichten.

 2. Ill Matilled zegt

  Inderdaad veel detail op de foto’s te zien ook dankzij een iets minder vochtige lucht daar. Puszta (fon:poes-ta) betekent ‘droge wei’ en het groter gebied waarin het ligt heet het Alföld letterlijk vertaald ‘neer-land’. De overkomsten met een typisch Hollands landschap zijn behalve een continentaal weer nagenoeg dezelfde. Een vlak land heeft natuurlijk een lage horizon zonder afleidingen dus een grotere degree of freedom voor observaties.

  • Avatar foto Paul Bakker zegt

   Mooie achtergrondinformatie. Zo te horen ben je goed bekend met het gebied en de taal. Hongaarse achtergrond?
   De lucht in de ‘droge wei’ werd in de nacht toch flink vochtig. De dauwlinten waren hard nodig. in de vroege morgen was er ook wat nevel en mist.

 3. Mooie opnames van slechts 5 minuten. Als je die stackt moeten daar wel prachtige plaatjes uit komen.

Speak Your Mind

*