2 december 2023

Originele brieven Einstein en Lorentz naar Rijksmuseum Boerhaave

Rijksmuseum Boerhaave te Leiden vult zijn collectie aan met originele brieven en foto’s van Einstein en Lorentz. Leids bijzonder hoogleraar Dirk van Delft nam vlak voor zijn pensioen als directeur van het museum de stukken dit voorjaar in ontvangst.

Credit: Rijksmuseum Boerhaave

In december 1923 reikte het Amsterdamse Genootschap ter bevordering van Natuur- Genees- en Heelkunde een gouden medaille uit aan Albert Einstein en Hendrik Lorentz voor hun bijzondere verdiensten. Na terugkomst in Berlijn stuurde Einstein per post zijn handgeschreven dankwoord aan professor Delprat, secretaris van het genootschap. Een kleindochter van Delprat schonk deze brief aan Rijksmuseum Boerhaave. Ook ontving het museum onder meer een bankafschrijving van de Nobelprijs van Hendrik Lorentz en een schets van de tafelschikking van het dies-diner van de Universiteit Leiden in 1900 met Lorentz aan het hoofd als rector. Bron; Leidraad

Tafelschikking met H. Lorentz rector 1900 dies-diner credits; Universiteit Leiden

Dirk van Delft is bekend van het boek ‘Heike Kamerlingh Onnes, de man van het absolute nulpunt’, Bakker, 2008, 664 pag.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: