20 juni 2024

Start bouw van ‘Cryogenic Dark Matter Search’ in het SNOLAB begin ’20

De bouw van deze SuperCDMS in het  SNOLAB is de laatste in een reeks van grootschalige experimenten in de zoektocht naar Donkere Materie. Deze SuperCDMS zou in de loop van het volgend decennium operationeel moeten gaan. De bouw is een samenwerking van het Amerikaanse Department of Energy, de National Science Foundation en het Canadian Foundation of Innovation die er elk resp. 19, 12 en 3 miljoen dollar in steken.

SNOLAB credits; wikipedia

Het experiment telt 111 leden onderzoekers en een 26 instituten werken eraan mee. Het experiment zal ’s werelds meest gevoelige apparatuur bevatten om de jacht op de hypothetische Donkere Materie deeltjes, zogeheten WIMPS (weakly-interacting massive particles), voort te zetten. Het experiment is 50 x gevoeliger dan zijn vorige versie die zich bevond in de Soudan Mine in Minnesota en sinds 2015 niet meer operationeel is. JoAnne Hewett is Chief Research officer van het Fundamental Physics Directorate van SNOLAB en is zeer enthousiast alsook Richard Partridge, hij is hoofd van de onderzoeksgroep van dit experiment bij het Kavli Institute for Particle Astrophysics (een samenwerking van KIPAC en Stanford). Hij stelt:  ‘Dit experiment zal ’s werelds meest sensitieve apparatuur voor relatief lichte WIMPS bevatten – van een fractie van de protonmassa’s tot ongeveer 10 protonmassa’s .’

Donkere Materie, waarvan wetenschappers veronderstellen dat het zo een 85 % van het universum uitmaakt, zou in haar botsingen met atomen van onze zichtbare wereld bij silicium en germanium  kristallen kleine vibraties opwekken. De kristallen worden op -459 graden Fahrenheit gehouden, vandaar de ‘C’ van cryogeen. De vibraties zouden het signaal van de botsingen moeten versterken en supergeleidende electronica moet deze ‘vingerafdrukken’ van Donkere Materie gaan meten.  Het Canadese  SNOLAB dat zowel voor de assemblage van de infrastructuur als de operationele kant gaat zorgen bevindt zich bij Sudbury zo een 2 km onder de grond. Het is het diepste ondergrond laboratorium van Noord-Amerika, een oude nikkel mijn, en daar wordt het experiment beschermd van Hoge Energie deeltjes. Het experiment zal in intensieve samenwerking met het Fermilab te Chicago en het Pacific Northwest National Lab uitgevoerd worden. Een prototype is de afgelopen maanden reeds succesvol getest. Bron; Symmetry magazine

Share

Speak Your Mind

*