23 april 2024

Op Mars woedt ‘The Perfect Storm’ voor wetenschappelijk onderzoek

Een van de grootste stofstormen ooit geobserveerd op Mars wakkerde in de eerste helft van de afgelopen maand juni aan en woedt inmiddels nog steeds. De storm was er de oorzaak van dat de Opportunity Rover zijn onderzoekswerkzaamheden moest staken. Het gaf tevens de gelegenheid aan andere NASA robotsondes om uitgebreid studie te doen naar Mars stormen en andere meteorologische fenomenen.

Mars stofstorm Reconnaissance Orbiter credits; NASA/JPL-Caltech

De Reconnaissance Orbiter toont een stofstorm die zich ontwikkelt op Mars met de rovers op het oppervlak credits; NASA/JPL-Caltech

NASA heeft nog drie Mars orbiters die rond de Rode planeet draaien en die uitgerust zijn met instrumentarium voor atmosferisch onderzoek. De Curiosity Rover op het Mars oppervlak ontwaardde ook een toename van stof sporen bij zijn locatie bij de Gale Krater. Volgens Jim Watzin, directeur van het Mars Exploratie Programma van NASA is het de ideale storm voor wetenschappelijk onderzoek op Mars. Iedere robotsonde kijkt en werpt een eigen unieke blik op hoe stofstormen zich vormen en gedragen dat zeker zal bijdragen aan belangrijke kennis voor toekomstige (on)bemande missies. Stofstormen zijn een bekend en steeds terugkerend fenomeen op Mars, ze variëren in duur van uren tot enkele dagen en kunnen soms de gehele planeet omvatten. Geschat wordt dat dergelijke massieve, grote stormen rond iedere zes tot acht aardejaren voorkomen, de laatste was in 2007. De huidige storm ontwikkelde zich in juni tot een gebied van 35 miljoen vierkante kilometer van het Mars oppervlak, ongeveer een kwart van de planeet maar is inmiddels aangewassen tot een bijna geheel omvattende stofstorm.

De dunne atmosfeer maakt dat deze storm onvergelijkbaar is met een storm op aarde, een robotsonde zal er niet van omver kiepen. Het gehele onderzoek van NASA is een mooi op elkaar afgestemd teamwerk van orbiters en rovers die elkaars kennis aanvullen. De Reconnaissance Orbiter, fungeert als een waarschuwingssysteem voor dit type fenomenen, de ‘Imager’ die het draagt kan dagelijkse kaarten produceren met updates hoe de stormen zich ontwikkelen. De Odyssey en de MAVEN orbiter (Atmosphere and Volatile Evolution), bieden ook unieke views van de gebeurtenissen. MAVEN is ontworpen om de bovenste lagen van de atmosfeer te bestuderen en het verlies van gas in de ruimte. Bron; NASA/JPL, Caltech.  Inmiddels heeft de storm de gehele planeet omvat, zie voor de update;

https://mars.nasa.gov/weather

Share

Speak Your Mind

*