27 februari 2024

Rio 2.0, een upgrade van de schaal voor classificatie van ‘buitenaardse’ signalen

Er is door een groep astronomen een voorstel ingediend voor een nieuw ‘Richter’ type schaal om wetenschappers in staat te stellen interessante signalen te beoordelen die worden waargenomen in zoekopdrachten naar buitenaardse intelligentie en die, net als de Richter schaal voor aardbevingen, het signaal classificeert naar ernst op een schaal van 0 tot 10.

 

Making Contact credits; Pegasus

Hierbij is 0 niets om warm voor te lopen en 10 is gelijk aan een “een buitenaardse ruimtesonde die om de aarde draait of een alien die je hand schudt”, aldus Duncan Forgan, eerste auteur van het wetenschappelijk artikel uitgevoerd aan de Universiteit van het St. Andrews Centre voor Exoplanet Science.

Er zijn veel alternatieve verklaringen die moeten worden overwogen bij het evalueren van een mogelijk buitenaards signaal. “Er kan een probleem zijn met je telescoop of een radiofrequentie die van iets op aarde komt,” zei Forgan.  Deze ‘Rio 2.0′,  schaal is een voorgestelde upgrade van de bestaande Rio-schaal die al in gebruik is door de zogeheten alien-hunting community.’ Het wijst scores toe aan SETI (“de zoektocht naar buitenaardse intelligentie”) signalen door rekening te houden met zowel de potentiële implicaties van het signaal als de waarschijnlijkheid dat het echt is, in plaats van naar natuurlijke of door de mens gemaakte fenomenen. We hebben het hier over buitengewone claims en daarom is er tevens buitengewoon passend bewijs voor nodig. ‘ aldus Forgan. “Idealiter betekent dit meerdere waarnemingen van meerdere instrumenten – evenals van verschillende onderzoeksteams die dezelfde instrumenten gebruiken.”

Volgens het voorstel zouden wetenschappers hun eigen Rio-schaalnummer kunnen afgeven voor alle interessante signalen die ze detecteren, maar dat geldt ook voor collega-academici die hun werk beoordelen voor publicatie. Het ratingsysteem wordt ook beschikbaar gemaakt voor het publiek. “Uit wetenschappelijke projecten opgezet en uitgevoerd door burgers  duidelijk geworden  dat het grote publiek in staat is om soortgelijke classificatietaken met relatief kleine hoeveelheden training te voltooien,” schrijven de wetenschappers in het International Journal of Astrobiology. Jill Tarter, mede-oprichter van het Seti Institute in Mountain View, Californië, en co-auteur van het artikel, zei dat de nieuwe schaal kan worden gebruikt als de schaal van Richter, die de ernst van aardbevingen beschrijft. Een binnenkomend signaal wordt direct geclassificeerd en dan continu bijgewerkt wanneer nieuwe gegevens binnenkomen. Meer geloofwaardigheid zal worden gegeven aan ontdekkingen met meerdere onafhankelijke Rio-beoordelaars. Tarter, die de inspiratie was voor de naar buitenaards-leven zoekende Ellie Arroway, gespeeld door Jodie Foster, in Carl Sagan’s roman Contact, heeft zelf driemaal potentiële buitenaardse signalen gespot in haar carrière, maar telkens vond ze alledaagse verklaringen voor hen. De groep astronomen achter het project Rio 2.0 zegt dat het kan worden getest op fictieve scenario’s zoals die in de film, evenals op historische “valse alarmen” zoals het beroemde “Wow!” -signaal.

Andrew Siemion, een andere co-auteur en directeur van het Seti Research Center aan de University of California, Berkeley, voegde toe: “We raden absoluut aan om de Rio-schaal uitgebreid te evalueren voor elke beweerde ontdekking, met name door onafhankelijke wetenschappers. Het is van cruciaal belang in elk wetenschappelijk proces om onafhankelijk onderzoek te doen naar methoden en interpretatie. ” De nieuwe Rio-schaal is ter officiële bekrachtiging voorgelegd aan de Internationale Academie voor Astronautica’ SETI comite voor officiele ratificatie. Bron; The Guardian.

Duncan forgan, Jason Wright, Jill Tarter, Eric Korpelo; ‘Rio 2.0: Revising the Rio Scale for SETI detections’, International Journal of Astrobiology, 24 july 2018

Share

Comments

  1. Opportunity zegt

    Met Rio 2.0 kunnen wetenschappers snel een signaal rangschikken op een manier die het grote publiek gemakkelijk kan begrijpen, en wetenschappers helpt hun vertrouwen te behouden in een wereld vol nepnieuws,

  2. Avatar foto Angele van Oosterom zegt

    Met het ontdekken van steeds meer exoplaneten, alsook van 3,5 miljard jaar oude fossielen hier op aarde van complexe microben, en recentelijk nog, een ondergronds meer op Mars, alsook, ook nog vrij recent, de knappe observatie van het eerste interstellair object en door combinatie van info van grote telescopen zijn er al veel kenmerken van deze ISO bekend (allemaal echt nieuws), kan het haast niet anders of het wemelt van het leven in het universum. Of er een teken van intelligent leven via radioastronomie of via een bodemmonster op Mars of Mercurius ontdekt wordt doet er niet toe.

    Leren lopen of fietsen of leven ontdekken in het heelal, is m.i. niet anders dan een kwestie van vallen en opstaan. “Success is the ability to go from one failure to another with no loss of enthusiasm.” is een bekende quote van Churchill, en onbeperkt geldig…

Speak Your Mind

*