30 november 2023

Meteorenzwerm Draconiden zeer actief

Deze week zijn we met een groepje enthousiaste leden van vereniging Christiaan Huygens in Zuid-Frankrijk om een aantal dagen (of beter gezegd nachten) de sterrenhemel waar te nemen en te fotograferen. Tijdens deze editie hebben we niet heel veel geluk met het weer, maar deze nacht van dinsdag 8 op 9 oktober is het, tussen buiengebieden in, toch ineens helder.
En alhoewel niemand er speciaal op let, zien we enorm veel meteoren! Laat deze nacht toevallig het maximum van de Draconiden zijn. Dit is gewoonlijk een zwakke meteorenzwerm met een enkele vallende ster per uur. De bronkomeet van de Draconiden is echter 21P/Giacobini-Zimmer die onlangs door zijn perihelium is gegaan. Kennelijk gaan we met de Aarde door een stofband die deze komeet ooit heeft achter gelaten. We zien op dit moment zeker meerdere meteoren per minuut. Camera’s staan intussen te klikken, eens kijken of we er een paar kunnen ‘vangen’, wordt vervolgd!

Update 9/10/2018 overdag:
Na een uur of één nam het aantal meteoren sterk af. Het was dus een korte doch heftige piek in aantal. De mooiste meteoorfoto is gemaakt door Ans Viervant, links van Mars richting het zuidwesten. Die kant op zat een groot onweerscomplex wat bij ons wat sluierbewolking gaf. Gezien de bewegingsrichting dat is af te lezen uit het meteoorspoor is het juist geen Draconide, maar dat mag de pret niet drukken.

Meteoor bij Grans Champ

Metoor bij Grand Champ, gefotografeerd én live gezien door Ans Viervant. Belichting 20s op f2,8, 1600iso, Canon 450D, 17mm-50mmlens@17mm

Share

Comments

 1. Paul, bedankt voor je bericht vanuit het zuiden van Frankrijk. Wat leuk dat jullie die onverwachtte zwerm van Draconiden hebben gezien. Vorige week leek de hele week in het water te vallen, maar dit is in ieder geval mooi meegenomen. Er zijn overigens vaker van die grote maar korte uitbarstingen van Draconiden, zoals in 2011. Zie deze Astroblogs daarover: https://www.astroblogs.nl/2011/10/09/draconiden-maximum-was-zaterdag-om-22-07-uur-met-zhr325/

  Is het verder nog een beetje weer in GrandChamps? Ook goede vooruitzichten? Doe iedereen daar de groeten!

  • Paul Bakker zegt

   Dank, groeten terug vanuit Grand Champ!
   Vandaag was zomers weer en vannacht verwachten we/is een heldere nacht.
   Daarna vrijdag misschien weer mooi. De verwachtingen zijn steeds onzeker. Mooi weer en buiengebieden zitten dichy bij elkaar.

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: