16 juni 2024

China gaat ruimtetelescoop voor bestudering zonnevlammen ontwikkelen

Een Chinees onderzoeksteam gaat met een ruimtetelescoop onderzoek doen naar de corona van de zon. Dit met als voornaamste doelstelling het beter kunnen voorspellen van zonnevlammen. Deze kunnen veel schade toebrengen aan satellieten en zo communicatienetwerken verstoren. Het team behoort bij de ruimtevaartafdeling van de Chinese Academie van Wetenschappen.

Zon’s corona animatie credits; videoblocks

Totale zonsverduisteringen gevormd door schaduw van de maan geven altijd een goede gelegenheid om de corona van de zon goed te onderzoeken maar zijn helaas altijd van korte duur. Chinese wetenschappers zijn al een tijd lang bezig om een manier te bedenken waarop bestudering van de corona beter kan. Ze hebben onlangs een andere aanpak bedacht. Het is beter om een zonsverduistering vanuit de ruimte te bestuderen hierbij gebruik makend van de schaduw van de aarde die de zon bedekt. Dan zou men langer en nauwkeuriger kunnen observeren. Belangrijkste doelstelling is voor hen het bestuderen van de zonnestormen. De corona is meer dan een miljoen graden heet, genereert zonnestormen die de werking van satellieten voor navigatie en communicatie kunnen verstoren en in het ergste geval platleggen. NASA’s Parker Solar Probe, die onlangs in augustus gelanceerd is, is in ieder geval ook op weg naar de zon voor onderzoek. Dit hypersnelle ruimteschip gaat over zeven jaar dichtbij de corona komen en zal het gebied van de corona betreden en onderzoeken. Luo Bingxian, project onderzoeker van het nationale ruimteagentschap van het CAS, de Chinese Academy of Sciences stelt; ‘Het warmte proces van de corona is een van de grootste astronomische mysteries. ‘Om een veel beter begrip van de processen binnenin te verkrijgen is lastig daar we niet in staat zijn om het goed te observeren,’ aldus Luo. Het is zeer moeilijk een duidelijk beeld te krijgen van de corona vanaf de aarde, zijn helderheid is vanaf hier een miljoen keer minder dan de zonneschijf zelf.’

De corona is eigenlijk alleen echt goed zichtbaar tijdens een totale zonsverduistering, als het waargenomen wordt als een onregelmatige gevormde gloed rond de dan verduisterde maan. Hoe dan ook, totale zonsverduisteringen zijn sowieso zeldzaam en duren gewoonlijk slechts enkele minuten. Ook al hebben wetenschappers een speciaal instrument ontwikkeld als de coronograaf,een kijker voor randverschijnselen aan de zon. Verstoringen als strooilicht en ‘vignetting'(een vermindering van de helderheid of verzadiging van een afbeelding in de richting van de periferie in vergelijking met het midden van de afbeelding) zijn niet te vermijden. ‘Wij dachten laten we een telescoop in een rechte lijn tussen de aarde en de zon plaatsen,’aldus Luo. Zijn team berekende dat de beste plek voor een telescoop in de nabijheid van het tweede Lagrange punt (L2) was. In een Lagrangepunt kan een klein object zoals een ruimtestation een vaste relatieve positie behouden ten opzichte van twee hemellichamen die rond een gezamenlijk zwaartepunt draaien. Deze positie is stabiel. Daar bij L2, op ongeveer 1.4 miljoen km van de aarde, zou de relatieve positie van de zon, aarde en telescoop onveranderd blijven. Uitdagingen zijn nog o.a. de stroomvoorziening. Zonnepanelen gaan het niet worden in de schaduw van de aarde maar ze denken aan een RTG, een radio-istoop generator. Een andere mogelijkheid is om een ruimtevaartuig te verbinden d.m.v. een kabel met een zonnevaartuig. De telescoop kan dan in de schaduw blijven. Het gaat de onderzoekers vooral om de voorspelling van felle zonneuitbarstigen. Luo’s team werkt samen met het Innovation Academy of Microsatellites van het CAS. Het project is gekozen met 29 andere projecten in een competitie voor toekomst technologie in Shenzhen, in Guangdong, in het zuiden van China, en een van de modernste ‘smartcities’ van China. Bron; Xinhua news space/tech

Chinese Academy of Sciences logo credits; wikipedia

 

Share

Speak Your Mind

*