24 februari 2024

Nog even over ‘Oumuamua…

Deze week was er veel te doen over ‘Oumuamua, het eerste interstellair object dat in oktober 2017 werd ontdekt, en ook bekende astronomen reageerden op de aanstaande publicatie over ‘Oumuamua, al zou het mogelijk een lichtzeil ruimteschip zijn. Het onderwerp werd de afgelopen dagen in kranten, papier en digitaal, wereldwijd besproken, en het ging ‘viral’ om in internet jargon te blijven.

Het betreffende artikel van de hand van postdoctoraal onderzoeker Shmuel Bialy en professor Avi Loeb luidde; Could Solar Radiation Pressure Explain ‘Oumuamua’s Peculiar Acceleration?* Beiden zijn werkzaam aan het  het Harvard Smithsonian Center for Astrophysics (CfA) en hebben hierin geopperd dat ‘Oumuamua een lichtzeil zou kunnen zijn van buitenaardse origine. Hieronder enkele reacties van vooraanstaande astronomen.

‘Oumuamua artistieke impressie credits; ESO

‘Oumuamua werd door de astronomen Karen Meech en Robert Weryck m.b.v. de PAN-Starrs telescoop op Hawaï in oktober 2017 ontdekt. Verscheidene wetenschappelijke artikelen over het eerst ontdekte interstellair object (ISO) volgden. Van Karen Meech en haar team alsook van Alan Fitzsimmons, deze laatste deed onderzoek naar met name de chemische samenstelling van ‘Oumuamua*. Hij is astrofysicus aan de Queens University te Belfast, en stelt; “Like most scientists, I would love there to be convincing evidence of alien life, but this isn’t it,” en hij vervolgt; “It has already been shown that its observed characteristics are consistent with a comet-like body ejected from another star system. ” Een komeetachtig hemellichaam afkomstig uit een ander sterrenstelsel. De gebruikte argumenten in het artikel van Bialy en Loeb  zijn volgens Fitzsimmons gebaseerd op getallen waarin te veel onzekerheden zitten. Het feit dat er eerst aan een asteroïde gedacht werd (daar het geen sporen van uitgassen vertoonde toen het dicht bij de zon was en dit de aanleiding voor Loeb/Bialy artikel was) en het later toch een komeet bleek was volgens Fitzsimmons doordat ‘Oumuamua bedekt was met een dikke laag koolstofrijk vuil dat het ijskoude hart van de ruimte-rots isoleerde. Fitzsimmons en zijn team formuleerden het als volgt en ik citeer ; ‘Oumuamua is misschien al lang geleden bedekt met ijs, maar is hervormd na honderden miljoenen jaren van reizen door de interstellaire ruimte. Tijdens zijn kosmische omzwervingen werd de rots constant gebombardeerd door kosmische straling – sterk energetische deeltjes die in de ruimte worden uitgestoten als sterren exploderen. Deze stralen kunnen die buitenste ijslaag hebben versleten, waardoor uiteindelijk een laag organisch materiaal ontstaat dat meer dan anderhalve meter dik is.” Een andere verklaring kwam van Karen Meech, (zij publiceerde het ‘ontdek’ artikel), dit betrof tevens de chemische samenstelling van ‘Oumuamua. Meech; ‘Het is ook mogelijk dat astronomen op zoek waren naar de verkeerde gassen. Eén gas dat onderzoekers zouden verwachten te zien opstijgen van ‘Oumuama was cyanide, zegt Meech. “Het straalt heel sterk licht uit in blauwachtige kleuren, en niemand heeft het gezien. Als de chemie hetzelfde was, hadden we er een paar moeten zien, ‘ aldus Meech en vervolgt; “Dat betekent dat de chemische samenstelling van de ruimterots anders kan zijn dan kometen die dichter bij huis ontstaan.”

Een andere astrofysicus, Katie Mack van de North Carolina State universiteit twitterde; ‘The thing you have to understand is: scientists are perfectly happy to publish an outlandish idea if it has even the tiniest sliver of a chance of not being wrong,”  Zij vraagt zich hardop af of de auteurs  zelf wel in de geopperde theorie geloven; “But until every other possibility has been exhausted dozen times over, even the authors probably don’t believe it.” Katie Mack is een bekend astrofysicus assistent professor wiens focus ligt op de studie naar donkere materie en prominent aanwezig is op zowel social media als in de traditionele media om wetenschappelijke onderwerpen in het veld van de astronomie in de publieke belangstelling te zetten. Haar twitter account is een van de meest gevolgde accounts van professionele astronomen ter wereld.

Coryn Bailer-Jones van het Max Planck Instituut voor astrofysica heeft ook zo zijn bedenkingen. Bailer-Jones stelt en ik citeer “There are also some things which an alien spaceship hypothesis would have to address,” For example, ‘Oumuamua is tumbling (rotating, but not about any of its main axes). Why send a spacecraft which is doing this? If it were a spacecraft, this tumbling would make it impossible to keep any instruments pointed at the Earth.” Hij vindt de tuimelbeweging geen gedrag dat een ruimteschip zou aangaan, en bovendien is een verklaring in de trent van ‘we kunnen niets uitsluiten’ van weinig nut. Aldus Bailer-Jones in Astronomy.com. De auteurs Bialy en Loeb werd ook om commentaar gevraagd na alle aandacht en discussie rondom hun artikel en dit was Bialy’s reactie; “I wouldn’t say I ‘believe’ it is sent by aliens, as I am a scientist, and not a believer, I rely on evidence to put forward possible physical explanation for observed phenomena.” Bialy is  geen ‘gelovige’ en vertrouwt op bewijsmateriaal voor mogelijke verklaringen van geobserveerde natuurkundige fenomenen. Het commentaar werd aangevuld door Avi Loeb, hij meldde de NBC nieuwszender dat het hoogstwaarschijnlijk sowieso al te laat was om meer te weten te komen, het is te ver weg en het komt niet meer terug. Verder onderzoek ernaar is niet mogelijk zonder meer data; It is impossible to guess the purpose behind Oumuamua without more data.” Het artikel van Bialy en Loeb wordt gepubliceerd op 12 november a.s. in het Astrophysical Journal Letter**. Bronnen; Phys.org, TheVerge, Astronomy.com

*https://www.nature.com/articles/s41550-017-0361-4

**Shmuel Bialy and Abraham Loeb. Could Solar Radiation Pressure Explain ‘Oumuamua’s Peculiar Acceleration? arXiv:1810.11490 [astro-ph.EP]. arxiv.org/abs/1810.11490

Share

Comments

 1. Het feit dat het ding tuimelt is eigenlijk al het bewijs dat het geen lichtzeil is, immers een lichtzeil heeft altijd een tamelijk vaste en langdurige oriëntatie t.o.v. zijn voortstuwende fotonenbron. Sturen is lastig met 1 energie bron.

 2. En de credits voor het lichtzeil idee komt van een andere SF schrijver, Jack Vance.
  “Gateway to strangeness”
  http://www.technovelgy.com/ct/content.asp?Bnum=349

  • Ze besloten kennelijk om de aarde toch maar met rust te laten. 😀

  • Avatar foto Angele van Oosterom zegt

   K. Eric Drexler, MIT ingenieur en moleculair nanotechnoloog, was een van de pioniers die met het bouwen van ultradunne zeilen aan de slag, i.v.m. ruimtekolonies. Heeft een boek ‘Engines of Creation’ 1987/2007, hierover gemaakt. Mardi, het is trouwens best wel een trefffend en elegant van vorm, plaatje van een schip.

 3. Oumuamua heeft als doel Yahweh te beschermen tegen aanvallen op Yahweh door satanisten en in zo’n geval zou Yahweh genoodzaakt zijn de mensheid telephatisch te vernietigen; ook zouden de Vishnu-aliens de satanisten kunnen ellimineren.

Speak Your Mind

*