24 september 2023

Juan Martín Maldacena ontvangt 19 november de Lorentzmedaille KNAW

Juan Maldacena. Credit: KNAW.

De natuurkundige Juan Martín Maldacena, hoogleraar aan het Institute for Advanced Study in Princeton, zal op 19 november de Lorentzmedaille van de KNAW (Koninklijke Nederlandse Academie van Wetenschappen) ontvangen. Hij krijgt de onderscheiding voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde gedurende de afgelopen twee decennia. Maldacena leverde een belangrijke bijdrage aan ons begrip van de kwantumfysica van zwarte gaten. In 1997 presenteerde hij als eerste een diepgravende relatie tussen de twee belangrijkste theorieën van de moderne natuurkunde: de kwantumveldentheorie en de kwantumzwaartekracht. Deze zogeheten ‘AdS/CFT-correspondentie’ heeft een ware revolutie in de snaartheorie en daarbuiten ontketend. Inmiddels zijn er tal van verschillende theoretische realisaties van deze correspondentie gevonden, waarvan mogelijke fysische implicaties verder worden onderzocht. Een voorbeeld hiervan is de voorspelling van de zogenaamde ‘minimale viscositeit’ van het sterk gekoppelde quark-gluonplasma, die naderhand onderschreven werd door metingen in Brookhaven en CERN. Het werk van Maldacena strekt zich ook uit tot andere takken van de theoretische fysica. Zo bewees hij in 2003 dat de kosmische achtergrondstraling een zeer specifieke signatuur moet bevatten van inflatiemodellen voor het ontstaan van het heelal.

Credit: KNAW.

Ter ere van de uitreiking van de Lorentzmedaille aan Maldacena organiseert de KNAW 19 november in de Openbare Bibliotheek van Amsterdam een symposium over zijn onderzoeksthema, getiteld: ‘Views on Space-time’. Juan Martín Maldacena ontvangt de onderscheiding voor zijn baanbrekend en vernieuwend werk in de theoretische natuurkunde gedurende de afgelopen twee decennia. De laureaat krijgt een medaille met de beeltenis van Hendrik Antoon Lorentz. Hier het programma van het symposium:

  • Korte presentatie door Gerard ’t Hooft, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit Utrecht
  • Korte presentatie door Erik Verlinde, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Universiteit van Amsterdam
  • Uitreiking van de Lorentzmedaille aan Juan Martín Maldacena door Renate Loll, hoogleraar theoretische natuurkunde aan de Radboud Universiteit Nijmegen en voorzitter van de jury Lorentzmedaille.
  • Interview met de laureaat door Robbert Dijkgraaf, directeur Institute for Advanced Study in Princeton, onder leiding van Margriet van der Heijden.

De website van de KNAW vermeldt: “Het evenement is volgeboekt. U kunt zich niet meer aanmelden.” Bron: KNAW.

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: