3 december 2023

Roskosmos presenteert nieuwe nucleaire raket

Het Russische ruimtevaartagentschap Roskosmos heeft beeldmateriaal en een video uitgebracht waarin de nieuwe nucleaire raket met plasma motor wordt voorgesteld. De raket is zowel bedoeld voor interplanetaire als interstellaire reizen. Het gaat om een herbruikbare raket.

Roskosmos concept nucleaire raket credits; Roskosmos/Foxnews

De video, hieronder de link* (kreeg hem helaas zelf niet gekopieerd), werd getoond op de facebook pagina van Roskosmos, het concept design bestaat uit een gas gekoelde splijtingsreactor die via een generator een plasma motor** aandrijft. Vladimir Koshlakov, hoofd van Moskous Keldysh Research Centre vertelde de lokale media dat een Mars missie mogelijk in de nabije toekomst gaat plaatsvinden maar niet een doel op zichzelf is; “…in the very near future but that is not the aim in itself”. Koshlakov vervolgde: “Our engines can be the foundation for a whole range of space missions that currently seem like science fiction.” Hij noemde nog geen datum voor een toekomstige missie maar stelde dat het voorbij iedere bestaande technologische ontwikkeling gaat en voegde daaraan toe dat herbruikbaarheid van de raket een prioriteit is. ‘We moeten motoren ontwikkelen die niet meer dan een keer per tien vluchten helemaal opnieuw afgesteld of gereviseerd moeten worden. Ook is voor ons een vereiste dat de raket binnen 48 uur na lancering en terugkeer op aarde weer klaar is voor een nieuw vertrek. Dit is waar de ruimtevaart markt op zit te wachten. Bij de vraag of hij denkt dat hij nog ingehaald gaat worden door bijvoorbeeld SpaceX, die zijn eigen Mars missies plant, ontkende Koshlakov dit ten stelligste, hij voegde eraan toe, Elon Musk gebruikt de bestaande technologie, een technologie die reeds lang voor handen is, en bovenalles is Musk een zakenman, hij koos voor bestaande technologie, paste deze succesvol toe maar zoals men weet, ook hij leunt nog zwaar op overheidssteun.’Aldus Koshlakov. Bron; Express.co.uk/Sun.uk

*https://www.express.co.uk/news/science/1045040/Space-news-Russia-interstellar-nuclear-roscosmos-space-agency

**plasma voortstuwingsmotor is een type elektrische voortstuwing. Een elektrisch aangedreven ruimtevaartuig gebruikt elektrische energie om de snelheid van het schip te veranderen. Deze voortstuwingssystemen werken met een met zeer hoge snelheid, elektrisch uitgedreven brandstof (reactiemassa). Zuiniger dan chemische raketten, omdat ze een hogere uitlaatgassnelheid hebben (hogere specific impulse) dan hun chemische tegenhangers.  Elektrische voortstuwing kan gedurende lange perioden hoge snelheden bereiken. Russische satellieten gebruiken al tientallen jaren elektrische aandrijving en voorspeld wordt dat tegen 2020 de helft van alle nieuwe satellieten volledig elektrisch wordt aangedreven. Een plasma voortstuwingsmotor is een motor die stuwkracht genereert uit een quasi-neutraal plasma. Dit staat in contrast met ionenstuwmotoren, die stuwkracht genereren door een ionenstroom uit de plasmabron te extraheren, die vervolgens wordt versneld tot hoge snelheden met behulp van rasters / anodes. Plasma motoren zijn beter geschikt voor lange afstand interplanetaire ruimtevaartmissies

Share

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d bloggers liken dit: