6 december 2023

Kijk nou, Starship Enterprise in space!

Credit: X-ray: NASA/CXC/Leiden Univ./F. de Gasperin et al; Optical: SDSS; Radio: LOFAR/ASTRON, NCRA/TIFR/GMRT

Is ’t geen mooi plaatje? Het is een mix van foto’s gemaakt in optisch licht en van röntgen- en radiostraling van de cluster Abel 1033, maar als je ’t zo ziet zou je toch zweren dat je een de USS Enterprise (NCC 1701) ziet, het fameuze ruimteschop uit Star Trek.

Zoef, daar vliegt de Enterprise door ‘Space… the final frontier’. Credit: Smithsonian National Air & Space Museum

Abel 1033 is een cluster van sterrenstelsels, die bestaat uit twee kleinere clusters die aan het samensmelten zijn. Abell 1033 bevindt zich in het noordelijke sterrenbeeld Kleine Leeuw (dichtbij Grote Beer), gelegen op een afstand van zo’n 1,6 miljard lichtjaar. Met een drietal telescopen is ‘ie gefotografeerd en dat leverde bovenstaand plaatje op – Chandra die z’n röntgenstraling vastlegde (de paarse gloed), LOFAR in West-Europa die z’n radiostraling vastlegde (de blauwe gloed) en SDSS die het optisch licht vastlegde (alle witte puntjes op de achtergrond). Hieronder een gelabelde versie van de foto, met enkele ‘Enterprise-delen’ aangegeven.

Credit: X-ray: NASA/CXC/Leiden Univ./F. de Gasperin et al; Optical: SDSS; Radio: LOFAR/ASTRON, NCRA/TIFR/GMRT

De botsing van de twee clusters zorgt voor zeer energierijke processen, zoals een grote schokgolf, die vergelijkbaar zijn met een zich uitbreidende geluidsgolf – ik schreef er vorig jaar ook al eens over.

Bron: Chandra.

Share

Comments

  1. jan brandt zegt

    Ja….Startrek…..vind ik nog steeds helemaal geweldig….enne….als doorwrocht “Trekkie” van het eerste uur vind ik helemaal te gek dat één van mijn beide 2CV’tjes, het 1969 18pk’tje voorheen van mijn vader en nu alweer zo’n dikke 40 jaar van mij, hetzelfde registratienummer/kenteken…17-01-(JD)…heeft als het starship Enterprise…May they both live long and prosper!!

  2. Jan, die NCC 1701 van jou, tot welke Warp komt ‘ie? 🙂

  3. https://qph.fs.quoracdn.net/main-qimg-dcd781c0c8f8c6490ff685027c105f17-c

    Eeuh , weet niet hoe snel uw 18pk is , maar reken maar uit 🙂

Speak Your Mind

*

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

%d