24 februari 2024

Welke vooraanstaand Brits wetenschapper komt op het £50 biljet?

Welke Britse wetenschapper komt er op het nieuwe Britse vijftig pond sterling biljet?, is een vraag die de Britten, afgezien van de Brexit, momenteel bezig houdt en waar het publiek ook wetenschappers voor kan nomineren. Het biljet werd voor de eerste keer geïntroduceerd in 1725, en het huidige model met koningin Elizabeth voorop, fuchsia van kleur, bestaat reeds sinds 1981.

Op het nieuwe ‘£50 note’  dat rond 2020 zal verschijnen gaat nu een ander portret  komen en wel van een bekend wetenschapper. Het materiaal, waar het nu van gemaakt is, een soort katoen, zal vervangen worden door een meer duurzaam type plastic net zoals inmiddels de huidige £5 and £10 biljetten. Dus nu is het zaak een bekend Brits verdienstelijk wetenschapper te vinden wiens afbeelding het biljet mag sieren. Daarbij is wel een voorwaarde dat de persoon in kwestie niet meer in leven is.

Rosalind Franklin, Stephen Hawking, Ada Lovelace credits; History Heroes

Personen die ín de running zijn, zijn o.a. Margaret Thatcher, zij was een scheikundige van Oxford, Zij werkte als onderzoekster bij het bedrijf J. Lyons, waar zij ‘quality officer’ was op de ijsafdeling. Verder zijn er ook nog Alan M. Turing (1912-1954, wiskundige, computerpionier, Universiteit van Cambridge), Stephen Hawking (1942-2018, natuur/wiskundige, Universiteit van Oxford), Rosalind E. Franklin (1920-1958, chemicus, Cambridge, zij deed onderzoek naar de molecuulstructuur van het DNA) en ook Ada Lovelace (1815-1852, Londens wiskundige en werkte aan de mechanische rekenmachine), die o.a. in de lijst van 800 genomineerden staan. Stephen Hawking is in ieder geval de bookmakers favoriet en de Bank of Englands advies commissie zal er over gaan beslissen. Over het biljet is nog wel discussie geweest over het al dan niet voortbestaan, het zou het biljet zijn dat model stond voor belasting ontwijking en vooral in criminele circuits circuleren maar het biljet komt er toch. (Het 500 pond biljet wordt inmiddels al uitgefaseerd). En met een niet al te optimistische vooruitblik gemengd met een vleug Engelse onderkoelde humor eindigt het mini-berichtje in interview vorm; “Never mind – by 2020, we’ll all be too poor to care who’s on the £50 note.” Bron; The Guardian

Share

Comments

  1. Het wordt vast Darwin, met hoed en baard, de meest geciteerde Brit.

  2. Ik zie dat Darwin (e.a.) al op de 10 pond note heeft gestaan die in 2014 uit de roulatie is genomen.
    http://www-personal.umich.edu/~jbourj/money.htm

Speak Your Mind

*